用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人in 過tko 坑口英皇?
go

有無人in 過tko 坑口英皇? [複製鏈接]

billbillmi 發表於 13-12-5 18:32
知唔知會in乜?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2694663
上面條link有話in 什麼。
我仔仔明天要去in。
你個小朋友都係嗎?

hkjmok 發表13-128 00:4
我今日都見完呢間學校,比我想像中大,有個禮堂仔及一個舞台。校舍雖然有啲舊,比較傳統,但都乾淨嘅。學券 ...

阿仔今日都in完,係in咁多間中第一次無扭计,我己經好安慰。 之前睇过話依間学校偷步开N班,令到d家長对学校印象好差。
又有個家長见到自己细b比大b蝦,課室里無老師在場...希望学校依次之后会改善安排。
今天去in,見到有兩個net teacher,幾好啊!但唔知会否教麻拼音呢?
原來k2都有教普通話?那更好!
唔知有無興趣班呢?如畫畫、跳舞?如有跆拳道班更好!N班会否有教小朋友自理能力呢?
校網写的資料不多,唔知K1-K3教什么?K3学生升到什么小学?課程”含”接到一般小学吗?那么小朋友升小一不会怕跟吾上。
学校新搬过去的,真的有d舊吗?我唔多觉,可能我無戴眼鏡!如果有offer,改叫c6去交学费,再望清楚d先。
我都喜欢它有個小礼堂及舞台仔。
校網睇过有一架架車仔,今天見到有兩條sir滑梯添,但如果能再多兩、三款設施更好,不过可能無地方放。
依間学校会收不同国藉学生,今天12点in,全部中国人呢!
最重要係間学校係屋企附近,唔駛搭校車,c6最like依样。
不过,學费較贵,N班半日班2xxx,全日班3xxx。

hehe_mama 表於 13-12-7 14:23
我阿囡今日都in 咗喇! 不過個interview 好似怪怪哋。可能我冇乜經驗。
啲老師一句嘢都冇問我, 冇同 ...
我阿仔之前in另外一間,小朋友圍住聽老師講故仔,個個坐定定,唯独我仔唔肯,还喊,好彩今天肯企定定睇老師又唱又跳,雖被動被我捉住佢双手做動作,但一隻歌仔唱完肯拍手,依part我自己比佢pass!桌上只得手抓板比小朋友玩,有d单調,多幾款不同玩具会好d。
老師同校長都有同我倾幾句啊!
我仔係大b,請問你囡囡呢?

billbillmi 發表於 13-12-6 18:02
係啊,我都明天去in
請問觉得今天in得如何?

love2008 發表於 13-12-8 14:52
今次好似係第二輪in, 位應唔多,今次in做場戲咁。
唔收有冇信架
面試信及走時送的黄色袋里有一張纸,都有講一星期內会通知,收的就12月16-17日上午10-11時去交留位费660元。

hehe_mama 發表於 13-12-8 13:56
我哋有同校長傾咗兩句, 臨走佢話遲啲見!
校长話遲d見,好大机会啊!如果收到信,大家到時再分享下,好吗?

hehe_mama 發表於 13-12-8 13:57
我都覺好hea
我地可能凖時到,一到就入班房,無在礼堂玩,但見桌上有各级的書本,你地有睇吗?程度如何?我以为校長一定会出現每一组的面試添!?
老師唱歌做動作依part ok,都可以觀察小朋友的表现。
玩抓手板得一款玩具,就差d。
如果有老師簡短介绍学校N班、K1-K3有什么課程,会更好>不过,我仔仔可能会唔肯坐定定聽了。
但全程in了15分鐘,又ok喎!

love2008 發表於 13-12-8 15:51
就係張紙寫取錄會有信通知,唔收就冇?
係wow,”取録通知信”用詞有d問题!大家到時收到信就分享是”取錄”还是其他的,不然,最后無信收都可以打电話去学校問,因16、17日要交留位费。

billbillmi 發表於 13-12-8 13:20
校長都無嚟同我傾計問野啊 不過感覺上d 老師校長又幾好人,校舍我又覺得ok wo

...
那老師有同你傾吗?唱歌個part,你小朋友表现如何?

hehe_mama 發表於 13-12-8 11:05
我囡係細b, 11月。 但尋日in 嗰啲基本上都係細b  , rite ?
我諗緊會唔會係因為我尋日唔夠主動同課室入面啲 ...

我仔係2月大b,因我11月中才寄表!

billbillmi 發表於 13-12-8 18:05
老師有同我仔仔傾。唱歌時,企定定望住老師笑.....

老師有同你仔仔傾,又企定定望住老師笑,似乎你仔仔好喜歡依間學校呢,老師見到都會加分啊!

hkjmok 發表於 13-12-9 0:35
哈哈,啲老師去晒班房面試,所以冇老師喺禮堂介紹展覽嘅課本及習作。我見到嗰個係校監,唔見校長啊。校監好 ...

谢谢你详细的分享!其实我都唔太知其他学校K1-K3教什么。
睇了bk的讨論,对依間学校实在無信心,所以想了解多d。
之前去梁省德面試,老師有話开頭已教小朋友自理能力。
另一間慶恩,BK家長話小朋友好快学到规矩。
剛知道東港城每年9月有個学校博覽,今年共有44間小学同幼稚園參展,但我错过了,希望明年去。
啊,第一次聽若幼稚園無廚房,食物是外訂的,唔知有無其他幼稚園都係咁呢?

love2008 發表於 13-12-8 15:51
就係張紙寫取錄會有信通知,唔收就冇?

打了電話去問,學校星期二寄出d信,及收左我仔仔了!

hkjmok  : Thx!
billbillmi : 我仔仔係2月B! 你仔仔呢?
hehe_mama : 應該今天或明天會收到信啦,不然,明早打去問下?

hkjmok / billbillmi /hehe_mama / limoonmoon : 恭喜! 那我地小朋友可以一起做同學仔呀!

LuckyFish 發表於 13-12-12 22:32
係啊,好貴。我應該唔會留位了,應該揀慶恩。

雜費五千左右,請問知幾時比?其他學校都咁貴的嗎?
另外,我地in 12點,好似都有10個左右小朋友,無理由全部都收晒卦?
我只係覺得學校食物係出面提供有d怪怪地,唔知有無其他幼稚園都係咁呢?
慶恩好啊,可惜我地連waiting list都無!

billbillmi 發表於 13-12-13 13:58
係啦,好似in 親都收,有d奇怪。 唔知邊個post 話佢哋下年開一班新N班,會唔會特別for 細b,  所以收咁多人 ...

你指果個post係未話講2014年1月開N班下午班呀? 我都睇過。
如果2014年9月開多一班N班,我又無見到啊!
係未已同教署申請了架?或可以話加一班就加架?
如果係 for 細b,又幾好喎! 龍年咁多b!
多了學生,學費唔知會唔會平番d呢? 它半日班的學費真係貴過其他大部份學校呢!
另外,上網揾過,原來唔係間間幼稚園有自設廚房呢!

billbillmi 發表於 13-12-13 13:57
慶恩下年2月先in,  我諗都係無位多架喇。大b都有好多係waiting list...

慶恩講明會留d位比細b,但幾多位真係唔知,但都有個希望啦!
相信大仔既waiting list 係另一條隊,應該不會影響2月in的細b!
而且都好過我仔in 了,連 waiting list都無!
如果係慶恩話加多一班N班就好了 .... day dreaming....

love2008 發表於 13-12-13 16:12
打去問左雜費,係2300……算貴
慶恩只係900

慶恩面試時校長有講學費每月$2370, 書簿費上學期$900(我有抄低)。
英皇報名時打去問過,只知學費半日班二千幾,全日班三千幾,無問雜費,亦無諗過會咁貴呀!

hehe_mama 發表於 13-12-13 17:44
我諗唔係開新班, 我個frd嘅仔已經讀緊佢pm n class .
我啲frds 對呢間學校嘅評價唔多好!
其中一個, 讀咗 ...

間學校連party都要收$,咁講$,会嚇怕d家長,讀了一年,第二年还願讀上去嗎?学校咁講$,d老師有無愛心呢?
果日in,係兩個net teacher加黎老師,但觉ok!
有bk家长話老師成日轉,請問你朋友知道觉吗?
学校还有其他活動嗎?如生日party(都要比$吗?)、親子旅行、出外參观?因学校的網址好少相呢!
我知有d幼稚園有要求家长陪小朋友一起上学幾天,但唔知係未”一定要陪”,而我就觉ok既(到時可能我/c6各陪兩天~要選上下午全日班張便條話有4日新生試学日),順便可以睇下学校、老師、環境。而如果小朋友见到人地有爸媽陪上堂,自己無,又好慘啊!但又明白唔係個個家长可以咁陪法!
如果ftm,屋企又有一個要湊,就好难分身!
哈,我地以前小時候边有陪番学依支歌仔唱架!?

‹ 上一主題|下一主題