用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生?
樓主: htbb
go

明校如女拔,多數收什麼幼稚園學生? [複製鏈接]

引用:我只聽過st+Catherine,+還有其他嗎? +

原帖由 htbb 於 13-09-21 發表
我只聽過st Catherine, 還有其他嗎?
Cckg st Paul

引用:Quote:htbb+發表於+13-9-21+19:40+我只聽過

原帖由 doggy2013 於 13-09-29 發表
SC每年咁多人畢業,邊間小學都應該有唔少佢地既人
我小朋友sc 當年同班有兩個only ,全校好似二十幾個入DGS

引用:學之園都有 +

原帖由 陳皮爸媽 於 13-09-30 發表
學之園都有
學之園大部份學生入名小學。不過入女拔真係唔多。佢地好公開,網上有公佈小一派位。12-13年,342個K3 生,無人簡女拔。11-12年,k3 有262人,有一個簡女拔。10-11年,k3 209人,3個簡女拔。所以LH 學生唔太喜歡簡女拔

Jane1983  無揀?吾太喜歡揀?吾收似d!  發表於 13-9-30 23:23
FATSHIT  我估唔係唔喜歡女拔,係考唔入(我相信LH既家長一定有人考)  發表於 13-9-30 22:11

引用:SC+同hkps+差唔多4%,+仲有近年DGS+都越黎越

原帖由 mimwing 於 13-10-03 發表
SC 同hkps 差唔多4%, 仲有近年DGS 都越黎越商業...
同sc 家長講開,佢話sc約有三十多個入女拔,我之前話二十多個入女拔,可能唔update or I remember it wrong . SC佢地係升中parents talk 會講之前學生有乜小學offer , 但無official 公佈。其實公佈有幾真係一個問題,因為小學唔會official 通知返幼稚園佢收左佢D學生,只係家長自願話返比幼稚園知,家長話乜都得!

小曳人  即係有10%!  發表於 13-10-3 17:05

引用:Quote:herman0114+發表於+13-10-3+12:48+7

原帖由 小曳人 於 13-10-03 發表
正如上面update,我估都應該有10%

FYI,其實KM今年都有8-9%  (3 out of 3x)
Km k3 得3x 個學生??

小曳人  女生  發表於 13-10-4 06:12

引用:老實講,sp幼稚園幼兒園果邊d家長on+averag

原帖由 stinkyrabbit111 於 13-10-04 發表
老實講,sp幼稚園幼兒園果邊d家長on average,真係比其他無小學related 的kg補得少,我認識不少例子完全無補 ...
我識一個SPK 入女拔,佢係kindergarten 一至日都排滿補習,當然佢如父母願入到女拔,佢自己都好proud of it , i talked to her n also her maid , I found her life in kindergarten  was not happy at all n she threw tantrum very often , probably to release her stress. I believe her pressure mainly came from her parents but not her school.  
I m happy my kids got happy childhood though they are not studying in DGS / DBS!!  To many ppl a famous school is more important than happy childhood , but I disagree !

‹ 上一主題|下一主題