用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學info day
go

大學info day [複製鏈接]

lailaie 發表於 18-8-27 17:55
我女讀了一年S1 之後, 文科/理科都沒有那一邊比較突出, 問她興趣是什麼, 她又好像沒有, 所以我想提早和她參 ...

大學info day其實有好多Lab tour,會比較實在D知道個programme嘅野,對小朋友又無咁悶。同一間大學一次睇唔晒,你可以去唔同大學睇唔同嘅programme。
例如:去HKU牙醫/Science,CUHK醫學院/Social Science,PolyU-視光/物理治療/放射治療.....

出年睇埋S2成績,先縮窄範圍再去。

b3410 發表於 18-9-1 13:47
唔好意思都想再問清楚D,都打算今年開始去info day.
我見每一個program 都開whole day ,又有大圍一起的ta ...
Info day前大學網站(或手機Apps)都有Activities嘅時間表,大概半小時一節。去之前先plan好次序,留意地圖內Booth的地點,參與Activity要預先去個Booth登記,先到先得。

JJDBB 發表於 18-9-11 15:33
我每個星期六得半日,去唔去好呢?小朋友S3,S1同S2 D成績都好好,我就想佢去睇下自己鈡意修理或文科。半 ...

去一定好過唔去。

如果連文/理科都未定,要先計劃行程,儘量唔重複(即是三大都有工程,咁先去其中一間),去得幾多得幾多。
‹ 上一主題|下一主題