用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 機械取代人類 2025年搶逾半工作
樓主: elbar
go

機械取代人類 2025年搶逾半工作 [複製鏈接]

ilyrd 發表於 18-9-19 09:58
我腦海嘅"终極自動化"上面學科,人類都不敵AI.

唔使咁擔心,"终極自動化?"下什麼工種都會冇晒!結果來來去去都係個幾個,打仗(回歸基本),烏托邦(政府養,終極的共產主義),Matrix化(俾人圈養)。

我成日同阿仔講,唔好做最早俾人淘汰嗰啲工種,官僚主義反應好慢,太早比人淘汰嗰啲好慘,要靠自己,等到政府有反應可能已經餓死。

我反而認同某些網友講,會因政治,人性道德等理由阻慢AI,Robot等發展和應用。7,80年代香港轉型,大量工廠工人成功轉職零售,清潔,飲食業等第三產業,但今天科技發展是針對所有3個產業,暫時未見到有那種職業可以完全吸納所有人。

Amazon,Alipay,7-11等開始玩冇人商店,短期結果應該唔好,但無人知2-30年後會否變成常態。

以前看粵語長片,50年代人浮於事,好少少的職位(文員)要熟人介紹,舖保等;張活游,吳楚帆,蘭姑等從腦內跳出來,這情況將來會不會重現? 不過,2025年太早了,起碼20-30年一世後才會見到影響。

最近看了『民營企業已完成歷史使命』這文,有些睇法,睇下幾十年後垂垂老矣時能否證實今天的想法。
‹ 上一主題|下一主題