用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 20-7-8 21:45
今天與他談到一個話題, 我談到近年就快退休, 公司對自己也有些不公平的對待, 如有成績的表演, 但不給合理好 ...

今年股市與常識脫節,提醒他要EQ高,唔好同市場鬥氣,順勢而行。一個錯市衍生工具如期指等會輸好多。明明經濟外圍都差,可以一日升千點,冇對沖止蝕可以一鋪輸晒。

已經是成年人了,如果自己唔願意,那些講座,輔導等唔會有用,只能等自動開竅,願意作出改變。

去到這個地步都有些麻煩,如果生活環境冇得改變,例如自立,根本冇任何動機去作改變, 可以繼續留在舒適地帶。但大改變會否引致悲劇,又不能抹煞這個可能。

反而我覺得呢個時候重點唔係輔導孩子,而係自己搵專業人士畀啲意見,睇下可以點做。

stanleypyk 發表於 20-7-13 14:12
揾專業輔導也要父母和子女一同去見才有用, 最重要阿仔要知道有問題存在要解決, 如果只逃避不面對, 只向父母 ...

只怕真係覺得冇晒人生意義,走去輕生啫。 我意思係在現況下,找他一起去輔導冇乜可能,反而資詢一下專業人士自己可以點部署,唔會去到不可收拾的境地。 有時候最差的情況就是最好的選擇,跟著父母直至他們百年歸老。幾十年好快過去,不用太注重得著。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-9-6 18:07
佢只係懶找藉口逃避不想工作,誰說個個年青人都 hea 讀書同啃老? 佢認識嘅個個都係咁Hea 還是佢自己以為 ...

我阿仔一同我講別人點點點,我就會講『啲研究叫我們唔好用其他孩子比較,既然你提出,咁我就陪下你。同學仔A咁咁咁,同學仔B咁咁咁,親戚C咁咁咁,朋友D咁咁咁,對比佢哋你唔係好得喎。最重要一點,你有啲同學準備馬上出國,所以可以暫時放pei,你陪佢哋玩就死得。』

MrBeast 發表於 20-11-5 17:13
咁你有冇幫佢買?
我會買,因為曱甴會周圍走。或者可考慮他在家Hea時用炸彈,迫佢離家

Yanamami    發表於 20-11-5 20:44
‹ 上一主題|下一主題