用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 TI 體藝 是 band 1, 但相比同其他中學band 1 比較,情度 ...
樓主: qqqppp
go

TI 體藝 是 band 1, 但相比同其他中學band 1 比較,情度 係咪差 [複製鏈接]

引用:回覆+saiwanho+的帖子 你意思是收生權在自

原帖由 mllau 於 14-01-25 發表
回覆 saiwanho 的帖子

你意思是收生權在自行階段的第一選擇之上,咁即是話要係第一位想入才報,否則收咗就 ...
即係要真係真係好想入先好報,如果唔係,第一選擇收左你,都要讓跟!!!

我又唔覺學校d程度差,至少由開校到依家都係全英中,冇落過車,而且,依家比我感覺,好重視成績,通識科都係用英文的!!!

我仔係該校F2生

引用:請問有無叩門位?

原帖由 Joyful-Life 於 14-01-25 發表
請問有無叩門位?
有,每年放榜日可以學校叩門!!!

Joyful-Life  Thanks.  發表於 14-1-25 14:23

引用:好似直資咁,+收左就要讀,+我覺得太遠。。

原帖由 qqqppp 於 14-01-25 發表
好似直資咁, 收左就要讀, 我覺得太遠。。。。。
所以,真係要諗清楚,唔係交多間咁簡單!!!

最緊要係小朋友喜歡嗎?如果喜歡,遠,並唔係一個太大既阻力!!!

引用:現在預備交表,在火炭站停着心大心細,唉,

原帖由 mllau 於 14-01-25 發表
現在預備交表,在火炭站停着心大心細,唉,點算?
我住東涌,首選葵青區 ...
小朋友喜歡嗎?呢點係最重要!!!

引用:將來想在運動發展先選體藝。 +

原帖由 bigpatpig 於 14-01-26 發表
將來想在運動發展先選體藝。
以前可能係,依家未必了,學校都好著重成績,而且,好多師兄,師姐,都好有成就,唔一定只係運動員

引用:Quote:原帖由+k_wong7+於+14-01-26+發表以

原帖由 包包媽 於 14-01-26 發表
請問dse係咪用英文考通識?
係!!!

平時通識科都係用英文上堂!!!

mllau 發表於 14-1-26 21:51
仔鍾意因為他喜歡sport,咩校隊都有玩,但我想注重學業多D有宿舍住想佢有規律D,但又唔放心
我住東涌撘地鐵 ...
其實, 最緊要阿仔鍾意, 同埋間學校都唔係差!!!

係呢兩年入面, 我見到學校方面, 絕對唔係一面倒只係要運動 / 藝術. 學業成績都好著重, 例如 : 學校會把每次測驗成績POST上內聯網, 會將全班平均分數, 同阿仔個成績比你睇 (當然只係睇到自己仔既成績啦), 又會e-mail通知家長, 又會SMS通知家長, 總之, 家長一定知小朋友的成績, 周不時有中, 英文, 數學會舉辦D增閏課程, 補底課程.

功課方面, F1,2 會POST上網比家長知道,有咩功課要交, 又另外會POST上網小朋友交唔交齊功課, 我覺得都算係咁,

不過, 都有家長認為學校都係比率冷門, 比率另類, 都係個句, 用家鍾意, 有心機及開心上堂,  比起真係入到一間家長滿意, 又坊間大部份人認同的傳統名校好!!!

祝你仔仔入到間最心儀既中學, 讀得開心, 成績又好!!! 七月記得報喜!!!

引用:唔會係B1吧?囡囡全班包尾的都入到。了解多

原帖由 fotogolfer 於 14-01-27 發表
唔會係B1吧?囡囡全班包尾的都入到。了解多啲好。
或者你囡囡間學校,係神級學校,包尾個位都比其他學校考前十既叻呢!!!正如你講,你都只係知佢包尾,點包尾呢?小五,小六好多時,差一,兩分,名次可能差好遠!!!成績係整體,不是單看名次的!!!

引用:Quote:原帖由+k_wong7+於+14-01-27+發表或

原帖由 fionakong2008 於 14-01-27 發表
我地學校兩班精英班,差唔多包尾嗰啲,都係b1c
同意你講!!!

‹ 上一主題|下一主題