用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-11-5+11:35+搭下

原帖由 MASAYA 於 15-11-05 發表
呢個topic我好想講喎,但咪繼續離題?唔理喇
想瘦身,除左帶氧運動如跑步,仲要穿插負重運動鍛練肌肉 ...
想減肥高快,帶氧運動,keep 心跳在 fat-burn zone 60% 至 70% maximum heart rate 每次一小時以上,最有效。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+15-11-05+發

原帖由 marcuscyrus 於 15-11-05 發表
我最近玩HIIT,感覺比跑步還要有效,仲可慳返啲時間
HIIT 係玩 oxygen debt,唔 debt 得太多。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆樓主:

好多大人也無上進心, 何況小孩?

花農種花, 只可以用最好的土壤, 澆水, 等, 卻無可能控制到準確的美麗顏色, 無可能確保花朵壯茁成長。

放孩子進一間好學校, 裏面的孩子多數積極, 希望孩子也會積極, 是家長能做的事。孩子成虫成龍, 是孩子福份。

homeuser 發表於 17-2-26 02:04
回覆 IloveJJ 的帖子

係啊, 閱讀真係好重要, 閱讀就好似修練內功, 內功深厚, 學邊門邊派都會學得好 ...

放孩子在其他有上進心的孩子中。

IloveJJ 發表於 17-2-26 10:34
睇性格,有時pair既人,見到人哋叻人哋上進,佢反而有無力感 ,更放軟手腳。亦有人會同比自己比差嗰個比, ...

如果朋軰多上進,耳目喧染,亦鼓勵不了孩子上進,你以為家長威迫利誘,澆以大道理,會有用?

IloveJJ 發表於 17-2-26 12:08
不是每個人見到人上進,自己都會上進。如果咁簡單,就唔會出現名校有學生放棄自己,轉去讀其他學校,就反 ...

做人有百分百?牛津大學生也可以做乞衣。

你有百分百良方教下大家,益下大家?

名校放棄自己多定B3放棄自己多?名校成績差的多定B3成績差的多?無百分百,咁名校收,入唔入?

做人唔係要試雲所有方法就最好,做人找出一條成功機會最大的路,然後勇往直前,其餘的是天意。

IloveJJ 發表於 17-2-26 13:11
我已教了樓主,我沒有百分百,我只有一啲方法,亦不一定適合每個人,所以我不會像你一樣,說自己的方法就 ...

我唔係剛說世事無絕對!?你看不見?

有絕對,包生仔,我去搵真銀,仲上EK咁傻?

但不代表一百樣方法,一百樣成功的機會均等。正如脫貧,靠教育也不一定百分百,靠打籃球也可以。但教育和靠打籃球兩條路,脫貧的機會不是均等的。

當有人認為「要脫貧,教育喇」這方法成功機會最大,但有人拗頸話咁係無百分百,如果唔係就無咁多窮大學生,又講咩咁係好單一,排除了以天分脫貧的可能性。咁係非常不理性,為拗而拗。因為教育脫貧普遍性高,靠打籃球脫貧普遍性低。

我亦沒有說其他方法「一定」衰,事實真的有人靠打籃球也可脫貧,但有普遍性嗎?

如果有人問如何脫貧,有人話打打籃球,有人話踢足球,其他人批評,也好合理。

其實我的道理是中國古人千年道理,「近朱者赤,近墨者黑」。 is that 100%?  You must be joking.

如果認為「近朱者赤,近墨者黑」和「威迫利誘,帶去豪宅」之間是均等,我亦無言了。

IloveJJ 發表於 17-2-26 13:13
無錯,我老公同我其中一個細佬就係咁既人。佢哋都曾經响叻既人當中迷失,最後推動到佢哋既,唔係咩叻既人 ...

叻人同了解佢的人唔可以係同一人?

IloveJJ 發表於 17-2-26 14:46
我真係唔想同你呢種人討論。你眼光太狹窄。同嗰啲高官唔了解人哋住劏房既一樣。
...

你講到叻人和了解的人是兩種人咁,我提點出另一種可能性,就係叻人和了解孩子的人可能是同一人。

我提出多一樣可能性,點可能是狹窄?

其實你知不知道「眼光狹窄」點解?

我同你一樣認為世上有好多種可能性,我不否定其他方法,我只是認為有一些方法比其他成功機會大得多,「正路」得多。討論區應該討論普遍性高的方法,多人啱用的方法。

你是否認為推舉「教育脫貧」,不信奉「打籃球脫貧」的人眼光狹窄?依你思路,不公平對待「教育脫貧」,「打籃球脫貧」,「打卓球脫貧」,「彈鋼琴脫貧」,就是單一,排它,眼光狹窄了!!

定係和你意見相阻就係眼光狹窄?

homeuser 發表於 17-2-26 11:33
同意, 問題係點演繹可以令佢有成功感, 女成績ok架, 160人考到10幾名,又有做班長,科長,風紀,  照道理 ...

無上進心都考全級十幾, 又風紀又盛, 係未有D invent trouble for yourself when there is none?

homeuser 發表於 17-2-27 19:32
我好勞氣咁督住佢, 覺得自己好似顛婆, 好唔中意自己咁

香港好多三十歳人都無上進心。小學生要人督好正常,你咪試下唔督睇下跌幾多,睇開D就得。

homeuser 發表於 17-2-27 20:28
你呢個分享令我諗起, 我有次顛完好唔開心, 係度喊, 佢來攬住我, 咁我同佢講媽咪唔係覺得佢差, 媽咪就 ...

小女學校,大部分孩子小學玩到傻,中學一路玩,但一到高中,差不多全部會忽然自動自覺花時間在學業。

有些人由細到大都少玩的,成績固然超群,但呢樣無得教,無得恨,天生多。

回覆樓主:

其實都好清楚, 樓主要求太高:

好多三十歲還沒有上進心, 初小孩子無上進心係正常

品學兼優, 九成半其他孩子做不到的, 你孩子做到了, 你還要完美心態。

你在孩子面前哭, 無論你如何解析, 孩子也以為自己錯。

人無完人, 你可以有完人之要求, 但有無嚴人寬已?

你有完人之要求, 雞蛋中挑骨頭本身無問題, 但孩子達不到你就情緒失控, 孩子一定受影響。

do not become an obstacle of your child's development. do not allow your child to become successful "despite" her parents.

greentea000 發表於 17-3-1 16:35
小四我開始消極對抗阿媽,佢一講野我就擔天望地或者轉筆,自我減壓,阿媽唔係屋企/係學校我係無呢D小動作 ...

多謝分享, 好大感觸。其實好可悲, 免強無幸福, 好多人唔明。亦有好多人唔明命是孩子的。我不要孩子為我而活。多少的引導/教導才合適, 是藝術。

你的個案, 正正是 "You achieve successes in life not because of your mother, you achieve them despite your mother. "

大家要好好反思。尤其係樓主。

shadeslayer 發表於 17-3-1 19:03
多謝分享, 好大感觸。其實好可悲, 免強無幸福, 好多人唔明。亦有好多人唔明命是孩子的。我不要孩子為我而 ...

我喜歡把養兒育女父母的角色比喻為農夫。

有知識的農夫找最佳的土壤種花,澆水,施肥,除蟲,幫助抵抗惡劣天氣。但花朵長得如何,顏色如何,高度夠不夠,大小如何,很大程度上是不能改變的,不可抵擋的,即是天意,是花朵的命運。農夫不應定下自己的準則然後免強花朵一定要跟標準生長。

孩子身體生長如何,本性如何,我相信很大程度上是不能改變的。孩子如何長大,父母只有看著,做農夫應該做的事。

小女由細比較愛自由,愛玩,愛說話,多問題,不拘小節。我送她去修女學校,自私地希望她學得淑女點,克苦學習。可惜事與願違,女兒四年小學也被投訴,到頭來還是要家長解決。我忽然醒悟,女兒的本性是改不了的,然後找了家合她性格的學校,她每天開心上學去。成績已是其次。

judy 發表於 17-3-1 18:01
我謮耆最勤力的時候是考會考時,當時7:30到自修室至11:30,下午12:30至4:30。回家睇卡通、吃飯,到7:30再 ...

其實,90分了,以操練方式以求更高,係本大利小嘅白痴做法。

Cxxxxxx

正確,最尾10分花時間係幾何級數上。公開試博一舖可以爭取最後幾分,由小學就如此花時間,十分不智。

greentea000 發表於 17-3-2 21:24
老豆暗中春風化雨都出左好多力既,否則我一早離家出走。
小六開始有想走既諗法,搏命同人補習,長假期又做 ...

男仕通常比較不拘小節,較有冒險精神,容忍孩子錯處一般較高。但有時過了頭而不知,要女仕提點。

homeuser 發表於 17-3-7 02:33
好同意要 誘發佢內在動力先可以事半功倍, 問題在於點誘發, 先可以令佢既動力大到可以朝住目標進發直至達 ...

想在論壇問幾句, 路人甲乙丙答幾句, 就可學會塑做如上進心, 自信心, 同理心, 真誠,開朗, 等「性格」是有點大想頭。

hkpapa852 發表於 17-3-8 08:12
如果你信奉閱讀派兼達到神級境界,可能真係睇完就可以攪掂

兩點:

1. 不要加料。有那位曾說過閱讀有神一般效用。

2. 不當比喻/聯想。學 a, b, c 的硬知識, 如何和學上進心, 學同情心的性格相比?

hkpapa852 發表於 17-3-8 10:17
兩個人睇同一篇文章都可以有唔同既感受.

看完知識後有冇得著(學唔學到嘢), 係要睇個人有幾多領悟.

咁大個人自己諗下。
‹ 上一主題|下一主題