用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 贏在中途站
go

贏在中途站 [複製鏈接]

引用:諗個有趣既方法學習,呢個方向係可行既,有

原帖由 MASAYA 於 16-07-06 發表
諗個有趣既方法學習,呢個方向係可行既,有日我上youtube開左首The NEW Periodic Table Song畀小朋友聽 htt ...
這些有幫助,但孩子愈大,好老師愈來愈重要。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:其實小朋友未見過呢個世界既野,唔知自己鍾

原帖由 wankikichu 於 16-07-06 發表
其實小朋友未見過呢個世界既野,唔知自己鍾意咩,俾小朋友試下唔同既野,試過下,俾機會佢發掘下興趣囉。依 ...
因為好多香港孩子由K1開始, 忙忙忙, 追追追, 學習考試為本。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+16-7-7+16:59+因

原帖由 wankikichu 於 16-07-07 發表
咪就係咁樣, 攪到大人同細路都癲咗囉...
唉,那有閒情發掘興趣!有足夠時間睡覺已經還神。

wankikichu  贊成!  發表於 16-7-8 11:52

引用:Quote:原帖由+shadeslayer+於+16-07-06+發

原帖由 skkeung 於 16-07-08 發表
越大,老師作用越小!
好老師能啟發,愈大愈重要。

But you can keep your opinion.

引用:我專登用「贏在乜乜乜」其實都只係想睇落吸

原帖由 dativebond 於 16-07-12 發表
我專登用「贏在乜乜乜」其實都只係想睇落吸引點,多點人討論。

其實我認同人生永遠有競爭,人應該係自己感 ...
你提議DSE課程比初中及小學讀, 有甚麽怪獸得過學早6年?

引用:Quote:dativebond+發表於+16-7-14+16:38+如

原帖由 MASAYA 於 16-07-14 發表
初為父母,大家都有一半經驗,以前作為子女成長既經驗,另一半作為父母既經驗都係缺乏,大家都係從學習中成 ...
小女11歲左右時,我覺得辯論啱佢玩,建議她參加學校的辯論隊,但不知為何她不肯試,無論如何也不踏出第一步。一年後,見到一個校外辯論活動,叫她參加,居然肯去,一年下來,進步平平。後來忽然突飛猛進,被選去參加大學級辯論賽,還得獎。而家辯論成為她最愛活動。我發覺原來她不參加學校辯論隊,因為老師不太友善,只專注叻的同學。後來突飛猛進,原來有一位好勁又好識教的老師。

大人又好,孩子又好,對一件事有熱情,專注,就會做得好。但要看際遇,有沒有啟蒙老師。沒有啟蒙老師,有天分有興趣都無用。啟蒙的可以係同學,老師,父母長輩。

‹ 上一主題|下一主題