用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請教如何令小孩有上進心?
樓主: homeuser
go

想請教如何令小孩有上進心?   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-11-3 00:43
我就調翻轉,煮d好嘢俾佢食,好嘢是要俾心機,慢慢佢知道,食好野一下有$出去食,一下自己鑽研,改善!:no ...
我都覺得身教比批評好,但有時候都會作故做負面教材

講道理有些drawbacks
1) 對佢地irrelevant
2) 可能覺得係責罵
3)有你講冇佢講
4)到青春期就係唔聽你支笛

所以要學識講故,好過講道理

homeuser 發表於 15-11-3 22:51
點講古? 請指教, 謝謝

Instead of 說佢應點點點,唔應點點點,可以話隔離明仔咁咁咁ar(但千其唔好加句:唔好學佢)。其實初小階段,一些中國人物故事都好適合,唔使辛苦自己作。

homeuser 發表於 15-11-4 17:00
哈哈, 唔好學佢呢句真係好易脫口而出, 真既或聽返來既例子都有試過, 但利用書或歷史故事未試過, 等我試下先 ...
Ort 都有幾本不錯的,無記錯christmas adventure, big breakfast n my fav: pocket money

homeuser  謝謝介紹, 印象中未睇過這三本,可能未睇到  發表於 15-11-6 13:57

Feimum 發表於 15-11-5 07:27
其實上得EK家長都是想知多些教育小孩方法,如果每次問如何改善語文,答案都是多閱讀,点樣可以令小孩多阅讀 ...
她有些做法我未必認同,不過各C各法,睇完就算,e加聽你地講,也想8下事情發展如何,不過咁就真係變成揭私隱lu

little_yolky 發表於 15-11-5 09:19
其實我大女好乖, 好受操, 我只要操吓佢, 一定名列前茅, 因為我每年一度會年終大考前出份mock卷佢嘆下, 次次 ...
我都煩緊類似問題,原意只是 a headstart,跟著放手,不過課程一級比一級深,每年都是in catch up mode,實在有難度,真是慢慢長路

little_yolky 發表於 15-11-5 09:25
水腫!!!!
唔係真係肥, 係望落去好肥。我唔係食好多鹽, 但唔知點解成日腳腫好厲害。
...
印象中好似你愛吃雞,早前看過一文話雞肉有機會有隻virus 令人obese.  信唔信都好,多菜少肉一定唔會死錯人,唔係你有乜3長兩短邊個出mock paper

little_yolky  我好愛食雞,但少食,因為自細傳統大時大節至會食,所以細女見到雞會開心到發狂,我諗今時今日香港地好少有小朋   發表於 15-11-5 10:45
小時了了  我記得little_yolky提過佢細個屋企係賣雞, 佢好似無話愛食雞  發表於 15-11-5 10:06

MASAYA 發表於 15-11-5 11:55
呢個topic我好想講喎,但咪繼續離題?唔理喇
想瘦身,除左帶氧運動如跑步,仲要穿插負重運動鍛練肌肉 ...
Thoery 就冇研究,以前我行毅行,每星期勁操一次,during the week train 2-3次,u would be surprised how little weight i lost ~10 lbs

oooray 發表於 15-11-5 10:47
我覺得現階段訓練出佢嘅內在鬥心 ...
我同意ga,呢樣真是大學問,做到我可以放手,開學時第一個dictation 試過放手(long story),得44 咋,無奈又要跟返。操練聽落唔好,但總比補習好,況且是針對性。我小朋友讀嗰間,唔補習或父母唔跟得幾種:天才、留班或轉校。

wan_sosin 發表於 16-12-15 10:18
樓主應該係用詞有些偏差,佢實質意思係想小朋友做事認真!
不過呢代都有小朋友被家長訓練到好有上進心,但 ...
所以興趣班才大行其道
我都覺得責任心比較貼切

little_yolky 發表於 16-12-15 11:02
咁講。我真係希望阿女們係有上進心的。

講到責任心, 其實兩個都有了, 阿細今年都識主動做功課了, 咁, 都叫 ...
我相信係人之初性本well,小朋友喜歡do well,比父母讚well done.但我覺得責任心較重要,因為小朋友知道做某件事是自己責任而不是去取悅其他人。至於上進心,小朋友覺得自己做到,又滿足到佢地基本需要(玩和hea都是),自然會想做好d。當然講好容易,我都是摸著石頭過河,小三時都有唔肯溫習,e加都要提先溫,不過功課唔洗擔心,慢慢教,急不來

judy 發表於 16-12-15 13:57
叫到温就好好啦!

我有一judy定理:只要我能不温而做到嘅卷,小朋友都可不温:中文可以不温(可能冇咗課 ...
我都有試過類似招數:唔溫對自己成績付責就得

講起勵志故事,介紹大家一舊片:the pursuit of happyness
ps 睇完千其唔好講:呢個故事教訓我地⋯

October. 發表於 16-12-15 21:45
睇過一本書話,讓孩子寫下他們希望的人生,貼在房間牆上,讓孩子懷抱夢想,會有激勵作用;碰上成績差的小朋 ...
我都有找過一些名人故事的書,孩子都好有興趣聽這類故仔。之前看過一文章,一班被讚分數高的小朋友會more likely to cheat,結論是過程比結果重要,當然我不是說有理想不好。

October. 發表於 16-12-17 10:36
我都睇過話一個實驗,將分數相若既小朋友分開兩班,一班稱贊,一班NOT....個結論係相對既一個機會率。

現 ...
如你所說,只是機率,有些人under competitive result oriented env 會更上一層樓,有些可能會buckle under pressure。現今資訊發達,父母可選擇不同方法培育子女

我覺得人生目標對大部分十歲八歲的小朋友來說太遙遠了,較實際的做法是訂立短期achievable 的目標,如ilovejj 之前的分享(不過我自己不會用分數),當小朋友知道自己是得的時,再去培養上進心就水到渠成

太大壓力除時上進心變上吊心,去片

https://youtu.be/X8U4FYMnHro
‹ 上一主題|下一主題