用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
樓主: little_kid
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

little_kid 發表於 16-9-30 22:02
有點離題但我也想吐苦水。 有時唔明小朋友, 簡單功課點解唔快手做完便去玩, 係要dum波鐘。

...
其實這歲數的小朋友attention span 只有十多分鐘,可以的話,做下玩下,或alternate不同類型的功課(用腦->抄寫)會易受落些

S-Kwok 發表於 16-10-1 11:42
話需如此,但總會希望子女快手做完功課,一氣呵成做一個鐘,總好過分開兩轉做,中間夾個小休
...
若完全功課的時間是一樣,又何必難為小朋友甚至自己呢?當然會有risk 小朋友玩唔停,但同時父母可教懂小朋友承諾的重要。

little_kid 發表於 16-10-2 23:22
時間一定用多左。 單單是叫番佢坐低温 , 和佢回番魂已經要夠嘔一桶血。

...
若佢覺得難,當然難回魂,咁你可switch order,話溫完就同佢玩一陣,玩完做佢覺得易的功課。每個家庭情況都不同,不會one size fits all,但又世上無難事, 只怕有心人。

S-Kwok 發表於 16-10-3 08:11

原來我仔有追視問題
我發現身邊好多小朋友都有類似問題,可能現今幼兒太多eca而忽略了基本:爬和去park 玩(本人亦是)

little_yolky 發表於 16-10-3 13:13
咁計落呢方面阿細又係智者, 佢個個禮拜六「迫」我陪佢响興趣班之間D攝位時間打羽毛球, 又「迫」我禮拜日陪 ...

阿細其實係幫你延年益壽
各位工作不忘娛樂,湊仔(女)也要運動,與其join乜班乜班,一齊游水打波好過,一舉三得

ps 世衛建議每日30mins exercise,行路都可以ga

little_yolky  我從來唔做運動,最憎體育堂  發表於 16-10-3 13:23

S-Kwok 發表於 16-10-3 13:24
我仔到依家行樓梯都要拖住我
屋企付近有冇舊公園?玩多d千秋和tum tum 轉應有幫助

IloveJJ 發表於 16-10-3 13:35
係架!一齊去打波游水係好過去上乜班物班。弊在我個衰仔,自己同佢去沙灘泳池,就唔游水,剩係玩水;自己同 ...
細路係咁ga la,如果已識游你試下約理佢d朋友仔一齊去,佢地自然會鬥快,自己就可以係隔離游。比你一言驚醒,買架單車放假去單車徑dou番轉先。

S-Kwok 發表於 16-10-3 14:47
我仔專注力不足,易分心,會漏字,起初曾懷疑係讀障,但依家肯定唔係。叫佢指住讀,佢都係冇留心,所以叫 ...
小一小二時我都有叫指住和讀出聲,因為一會跳行,二先知道有什麼字唔識,有需要的話初初咁做冇乜問題,不過不能變成習慣而令往後不能speed read.

little_kid 發表於 16-10-14 10:05
太早開始温我果個會唔記得。
另外, 你哋怎樣將短期記憶轉長期記憶? 今年我小朋友開始有英文作文, 舊年 ...
間唔中從短期記憶進出multiple times便自動入長期記憶,重複溫習和默寫是方法其一但沉悶和(可能)痛苦,較生活化可寫日記,如運用到剛學過的生字就perfect。最長遠是phonics,只要懂得讀個字,便可由字音變囘字母,雖然不是100%,至少唔洗成日問,當然大前提是要master到phonics。

MASAYA 發表於 16-10-14 13:42
同意,唔用就唔記得好正常 ...
有時小朋友會記得學過某些字,但又唔記得點寫/串,其實佢地都好frustrated,我好多時都會講耐冇用過唔記得是好正常,我自己成日都唔記得,你們看我的po有幾多別字就知la

LGC 發表於 16-10-14 14:37
好想知有無中文橋樑書推介
孩子主力睇英文書,唔鐘意睇中文書
小兵也不是本本好睇,試下找幾本啱佢興趣的,若果都是不掂就bed time story時講,講講下日子有功自然就會看,可能到又要驚唔睇英文書了。

回覆 little_kid 的帖子

其實默書考試的生字未必會時常用到,英文字中有high frequency words,你可再細分一下那些今年會用,再重點培訓,小朋友知道自己係做到記到後,信心增加又會記得快d。
‹ 上一主題|下一主題