用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 聖方濟各英文小學面試分享
樓主: TY3388
go

聖方濟各英文小學面試分享   [複製鏈接]

KittyMelody1 發表於 13-10-12 21:10
回復 TY3388 的帖子

可能學校想收資優生....呢d咁既題目e.g分數/深過mover既英文題.....以一個k3名幼生都 ...
聽有考過的朋友講考d乜,我覺得應是agmonst最深的,和一年比一年深,不過兩三年前有朋友冇答啱100%都有offer, 所以大家亦無須話太擔心。在ek 很多時見到sfa家長分享都話不是坊間所講的那麼谷。
Ps, 以上都只是聽返來,sample size 很細,有錯歡迎更正,但請不要加d呀之類的助語詞

yuenkw 發表於 13-10-13 00:54
呢個係两年前入學試的部份考題,所以我好難相信今年搞到考分數、英文深過 mover。
...
同意,同意。
份數or not, 考小一的程度general trend都是一年比一年深,有次和位kg老師傾,他們是參考小一課程去編kg課程的,她也說這幾年小一程度加深了(可惜當時無追問他們看乜小學)。

Its a viscious cycle.

Ps, 不過我都只是估的。

Avanti 發表於 13-10-13 07:25
此外,我覺得有家長擔心子女真的入選該校後課程很深的問題,我認為該校既然能選擇貴子弟入讀該校,就証明你 ...
同意第一點,不過入得sfa全部都是很叻的,所以分數會很接近,如果睇名次太重的話壓力會很大。
這是一間成績卓越的傳統的小學,我唔會用有愛心去形容佢law (note 我絕對不是說它沒愛心,請千萬不要誤會)

想Test 下自己小孩達唔達標呱, 比我就去玩好過,但人各有志,唔hold 位都ok ge

Jane1983  咁又係,只要吾hold位,就吾會就ok  發表於 13-11-6 16:35
‹ 上一主題|下一主題