用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 ...
樓主: 4eyesDad
go

請各位私立/直資小學校長,大發慈悲。 [複製鏈接]

其實很多都可by mail 的,又或者可托工人姐姐交的,我試過一間真的漏了文物,interview 信中叫interview 時後補便可,大家要take it easy, 個game 只係just started.

4eyesDad 發表於 13-8-28 08:00
我相信校長們有更有效律及有人情味的方法,去處理少數的問題。
就算申請passport , 而家都唔需要親自交表喇 ...
早前我也有相同想法,但個game就係咁,同時父母可從中看到學校的style,就算一些傳統名校也會某程度上作出些微調,一成不變的,父母自己取捨吧。

4eyesDad 發表於 13-8-29 07:09
希望校長係講道理及humanity 的人,唔係只講"權力"的人。
多口問句,咁有冇去信校長建議改善呢?

凡事都有兩面,有些家長hold multiple 位,學校學開見唔返先知學生唔讀,急忙再找學生填位,跟著就一輪退學chain reaction

4eyesDad 發表於 13-9-2 14:57
我唔係太明白你的意思。你是否說,由於有小數家長行為不當,學校就要求家長做多些工作,考考他們的誠意,就 ...
我想講係可能校長咁做背後有他原因,或者你會覺得無聊及浪費時間,但校長可能唔係咁諗。
你唔認同咪唔報law, 又冇人攞槍迫你。

sheffield  true  發表於 13-9-3 15:46
subb    發表於 13-9-2 16:36

不如正面d講下邊間做得好仲好la, 我首選是救恩, 網上填,然後寄,之後網上check  (印象中仲有email和sms)

lawsonmoon 發表於 13-9-3 13:27
D學校又真係好人性化,依家係人多位少,係你地來求我呀,我鐘意點就點,唔高興就唔好來報囉。早幾年少學生又殺 ...
現實就係咁,睇下邊個需要邊個,但有時做阿Q安慰下自己。講真排隊只是小兒科,冇offer又派得差除時要日日送校長返學和放學才是真情的時候nei。

我覺得第二做得好應是dgjs, 網download form,填完放落個箱或郵寄,神級又唔洗排,有錯漏就your problem, 講真咁simple instructions 都follow 唔到佢都未必想收你。
‹ 上一主題|下一主題