用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問陳守仁寫求情信有冇用?
樓主: CyrCur
go

請問陳守仁寫求情信有冇用?   [複製鏈接]

CyrCur 發表於 18-6-7 00:13
如題

陳守仁似乎唔係好肯收求情信,試過交去門口管理員及學校校務處都唔肯收,打去問又話就算寄到學校都唔 ...
咁你覺得你小朋友是學校想收的那類學生ma?

CyrCur 發表於 18-6-7 12:47
咁就真係唔知,雖然校長話過佢哋唔會特別喜歡收某類型嘅小朋友.......

我只係覺得呢間學校係我in 過幾間 ...
我相信語文能力必定是其中之一,最好問去過見校長的,對話內容或可略知一二

knoy0799 發表於 18-6-7 15:32
回覆 CyrCur 的帖子

我掛號寄得到對方喎,除非郵政署耍我。
都要經過書記個關

Penipony 發表於 18-6-7 14:40
附近有st Mary,遠嘅有11、12網都好幾間...  如果我拎住心儀私校係比抽獎嘅,我會一早放tsl再博抽津校。 再 ...

我個年代tsl 有兩次申請,近年已取消,意味著放位的人較以前少,不過我是同意dont write dont get. 唔試點知唔得

Penipony 發表於 18-6-7 16:12
但係我想講有tsl offer嘅小朋友有其他私小waiting唔出奇...咁大抽獎後其他私小offer嘅小朋友中獎,release ...
aka musical chairs

Penipony    發表於 18-6-7 16:27

knoy0799 發表於 18-6-7 17:06
回覆 MrBeast 的帖子

題目話「試過交去門口管理員及學校校務處都唔肯收」,咁掛號咪解決了「唔肯收」的問 ...
之後仲有句:打去問又話就算寄到學校都唔會交到校長手上。

其實我同意 dont ask dont get, just a few minutes of parents life.  不過唔好assume, generally speaking

CyrCur 發表於 18-6-18 13:41
陳守仁封 waiting 信話 6月30日就會 void,咁係咪即係6月30日前收唔到 call 就等於無機會?

但我聽講之前 ...
有人話入到3rd un 分享面見最終都會有位,good luck.

CyrCur 發表於 18-6-18 14:02
係咪真㗎,如果係就好啦!但係官方網站條片話有400人有 3rd in parent sharing session 喎,真係會有咁多 ...
有offer 的來來去去都是個班,有dxs 的會放,又有d會揀sfa,cky etc over tsl,有dwaiting 可能中頭獎,所以有可能架,當然我d料亦可能outdate,平常心

karsaq 發表於 18-6-18 17:14
直資收咗係無得玩大抽獎.
Waiting x= 收

sunnymama2 發表於 18-6-19 07:55
呢個資料邊度黎? 我見前年都有人係最終收唔到call, 何況今年?

ek 早幾年前的分享,我在40#亦有補充番可能outdate,but u never know,希望在明天

sunnymama2 發表於 18-6-19 08:05
識人 prefer TSL 多過YW, 唔知佢最後揀邊間。又識人有SPB,但等緊TSL。

所以我覺得冇可以call得哂
唔出奇,所以我只話有d,我身邊的就棄tsl 去yw n cky,不過後者7-8 月call waiting,都考慮左一陣先放
‹ 上一主題|下一主題