用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係.... ...
go

香港小朋友,最好醒醒目目,如果唔係....   [複製鏈接]

唔同意x2

除了叻,仲要唔怕羞、收放自如、口齒伶俐丶動靜皆能⋯

ecml 發表於 15-9-28 10:50
我當然知道啦!你以上所講的,咪就係叻嘅表現
大家叻定義唔同,可以叻但唔識表達,or 叻但坐唔定或唔social.  有些學校只是想找一些平均能坐定定,不一定要好叻,當然出名popular 的可能會要你講嗰類

Heyheyjoyjoy 發表於 15-9-29 22:55
競爭的殘酷,在大人世界每天都見怪不怪;在小朋友的世界是來得太早,奈何人越多,但有歷史的好學校來來去去 ...
雖然off topic, 但都想mention 下心態的重要。
細B Repeat k3  只是說明唔夠其他細B發展快要做大,但唔代表佢差過人,但如果父母自己覺得"難聽",小朋友很容易察覺到負能量,父母覺得佢唔得,佢得都變唔得,咁做大都冇用,最後又一個大B不成功例子。

回覆 ecml 的帖子

我都經過考小一這階段,樓主你的心情我理解的,當時也覺得有某些校長吹水唔抹嘴、語言藝術,實在有些憤怒,但到你孩子上到小二三,明白升中個game,回想返這些網絡世界爭ou 就會覺得好無謂,無需咁認真

2boba 發表於 15-9-30 11:01
但總不能因為憤怒而無理地侮辱學校。試想想你就是主持面試的老師,學校老師用心教育小朋友,卻換來被質疑" ...
若用了侮辱性的字眼當然就不對,但若只是說出一些事情,同一件事有不同角度和interpretation, 寫下個人觀點和感受,大家包容一下吧。

longlokma 發表於 15-10-1 07:11
agree, 其實绝大部分人生小朋友前自已經知道香港教育制度係点,应該了解及面對現實情况。

旣然明白而又决 ...
又唔係wor, 我只知我自己以前係點,孩子出世後一心愉快學習,滿懷大志,經過小一洗禮,才如夢初醒,接受現實。
唔同人有不同成長和人生經歴,handle pressure 亦不同.

雖說直C可以揀學生,但名津就自然有有能之士報讀,當然不能控制抽到什麼學生,不過未及早醒覺都未必能survive 到p6(我k3開始追都追得頗辛苦),升中更加唔使講⋯
Cut the story short, 成功雖苦幹
Ps 主題可改為:香港父母,最好及早醒覺…

Yanamami  隔離枱仲有好多揾紧happy kindie, happy school……快d醒啊~  發表於 15-10-1 18:12
MASAYA  香港父母, 最好及早醒覺   發表於 15-10-1 11:57
‹ 上一主題|下一主題