用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校嘅代價
go

讀名校嘅代價 [複製鏈接]

vckchoy 發表於 15-2-15 14:46
同事女讀尖咀女名校小學,佢個個月都sick leave 幾日,考試前當然唔使講。
咁係因為溫書比阿女激到病或炸病同阿女溫書?

Soundervolt 發表於 15-2-15 21:38
繼續落去,唔使幾耐就可以唔使再請假同個女溫書....
若我是老闆,有責任心的媽vs成日玩手機的90後,會keep前者

vckchoy 發表於 15-2-16 10:27
個case就係又要讀名校又要用同事來 support,title係"讀名校嘅代價"有咩問題?
只對對號入座者講聲遺撼。 ...

太野火law, 讀得名校當然要付出ga la, 邊有free lunch ga.
雙職父母也能survive到的,除了孩子g 質好,從小養成好的習慣十分重要。

Soundervolt 發表於 15-2-16 09:40
其實宜家請到有能力又負責任嘅員工真係好難,如果員工對公司有價值,做老闆嘅真係會攪住嚟錫,如果做嘢懶懶 ...
大公司這方面support 好些,與其老細隻眼開隻眼閉,影響其他同事,不如就直接allow work at home, 交足貨就得

通常都係
跟得到就話好好
跟唔到乜十仆都冇
‹ 上一主題|下一主題