用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友小一應否留班?
go

小朋友小一應否留班? [複製鏈接]

留就唔多唔少對小孩心理有d影響,不過如果摸唔到問題係邊,可能都是留會好d,有冇問過當事人意見?有冇得重考?

冇complete picture 好難比到意見,若如上面提到的情況,我會找學校社工幫忙,約見心理e生要求做學障評估。留一年比時間去catch up 相信會好些

joanthony 發表於 14-6-26 14:53
如果唔係睇左樓主係自己講埸post左同一個post, 入面, 有人問佢幾多科唔合格, 佢自己話全部, 然後再講講下又 ...
Thx for the link, 睇完。
樓主,其他jm提過的我唔repeat la, 但想reiterate 一點,幾年後的事冇人知會點唔擔心得咁多,fix 左眼前的問題先. 你小孩上小學三個月後a-z已識了,現可以由a背到z,  right? 以我看你小孩都可能只是borderline case,用一年時間把自己(一些parenting 和教導上的 skills)和小孩基楚整頓好是值得的。

至於家人的意願,就話老師的專業意見便可,period。

我個是在k3 repeat 轉做大B,當年k3 我用了很多心血和時間幫小孩的學習問題,kg 亦提供一些support, 慢慢地用了一年catch up 返到average level. 現在一傳統谷的小學就讀,雖然還是要a lot of hand holding, 但都算開心返學,成績過到老師和自己.

Jane1983  真系成擔心機   發表於 14-6-26 19:59

11B 發表於 14-6-28 08:53
小一先識26個字母?!我仔宜家K3,私校KG,中,英已經要默生字,詞語,短句子,聆聽練習。功課除左一般寫字 ...
每個發展唔同,咁比較未必適合。初初我到ek, 見到好多家長叫苦連天投訴hk 教育制度,初時都唔太明,玩過小一這遊戲後才深深明白,小一課程加深,kg 在競爭下又要跟,做成viscous cycle, 令一些原本冇問題但發展慢的變成問題兒童,如有做過學障評估,就知正苦n年前set 條bar 和現時有幾脫節。
在這環境下,父母真要跟得緊,不要過份相信愉快學習和活動教學,i learned the hard way myself.
‹ 上一主題|下一主題