用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英華女校收生
樓主: ppig
go

英華女校收生   [複製鏈接]

回覆樓主:

以往係 phy chem bio geog econ 各兩班
雙班主際,高中吾知
暑假有補底
也有拔尖
感覺學校積極提升語文水準
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

好同吾好真係兩睇
學校相對重視樸實,校規較嚴,聽阿女講個個同學都好叻,最吾叻嗰些,都會有某科突出,要好勤力好用功。阿女話佢地大部分同學,無論什麽成績家境,都好互相幫助,這點我都感受到。至於老師教學,作為用家家長,是不適宜說話。關校長不用說,我見最好校長之一,好盡責,好用功,好為學生着想。揀科方面,在資助中學來說,科目組合多同自由,當然以名次先後去揀。校舍外貌同設施就真係好好,可能會有人覺得吾好就係周邊冇咩商場,食店都不是太多,位置都有少少吊腳之類。
要紀律,密測,功課都多,
一開學就要好忙到學期尾。
當然YW球類比賽都好出色,好多都係讀得又打得,
前年本地學校首支棍網球隊成軍,已打赢國際學校學生,非常成功。

回覆樓主:

其實各人有各人喜好,每間學校都有優點同需要加強地方。
冇得太大比較

cafeva 發表於 20-9-16 10:54
可以講多少少嗎? 請教下:
重視樸實>> 即係點? 唔用iPad, iPhone? 無遊學? 校舍已經唔樸實...
校規較嚴>> 即 ...

樸實~外表,行為。
校規內係吾准開電話。
遊學~很多,本來上年暑假報了去法國雙年展,可惜疫情去吾到
校規嚴,我覺得係,但必需
運動員有冇加分~我唸每間學校都有睇,不過YW都係成績先行

回覆樓主:

學校比前一兩年,改進佐少,雙班主任同加強語文提升,完善校規,,,的確做了很多努力
‹ 上一主題|下一主題