用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友唔識廣東話,叩門係咪好蝕底?
樓主: kkchow523
go

小朋友唔識廣東話,叩門係咪好蝕底? [複製鏈接]

各位家長好,因為小朋友係香港出世後,本人被總公司派駐內地工作,所以佢係係內地讀幼稚園,而家因工作關係,又番到香港,所以回來讀小學.

小兒唔識廣東話,預左要係5,6月叩門,唔知D學校會否會俾小朋友以普通話或英文作答. 我小朋友係完全唔識聽同講廣東話.

請有經驗家長幫下忙...
   0    0    0    0

Joanne-Ma 發表於 13-1-19 23:47
乜你平時唔同佢講廣東話?
無教佢廣東話,一般同佢講英文.......
而家唯有開始教佢啦,仲有幾個月,希望追番啦.......

Yanamami  Let your kid play with other kids who speak Cantonese....the fastest way to learn.  Watch Cantonese cantoon/ TV programme and Cantonese nursery rhymes......  發表於 13-1-20 20:43

Gagagogo 發表於 13-1-20 14:20
唔好俾人踢爆你是雙非,冇人會幫你㗎!
唔係雙非,,雙非對我亦都無乜影嚮,因為唔係住係北區..........
對雙非亦都無乜反感,因為唔係佢地的錯,係個政府諗錯左D政策......睇下隔離澳門就知人地HANDLE得呢個問題幾好啦.......

Jane1983  舊政府係罪魁禍首,同埋雙非影響北區,北區去其他區,無人幸免  發表於 13-1-20 18:29

oooasis 發表於 13-1-20 18:11
如果讀幼稚園,可以揀d英普幼稚園。
放心,小朋友學語言好快,搬來香港幾個月後就會識講了,你地屋企都可以 ...
Thanks oooasis, actually I am doing so, hope to help my kid to improve his cantonese at shortest time.
I did got the offer from those English-Mandarin schools but I finally gave up, I like to put him in a traditional Cantonese speaking primary school to help his Cantonese speaking.

‹ 上一主題|下一主題