用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位媽媽:
go

請問各位媽媽: [複製鏈接]

回覆:請問各位媽媽:

我仔係一個例子, 佢宜家讀緊間band 1尾英中(他是誇區考入的), 讀完一年只算係中間人黎。
當年小學我都堅持在家一半時間玩,宜家係全玩, 但佢宜家係有咩考試測驗自動自己攪掂, 小學時係要踢先郁, 佢鐘意玩咩都得, 但只係考試前一星期一齊盡全力溫下書, 我堅持多 d 活動,等佢多 d人生經驗, 讀書在我字典里只係排第2, 想當年佢一星期7-8樣課外活動, 全是玩的, 我相信開發左佢個腦, 到佢大個想幾時讀書都得,  我堅決反對因成績唔好而補習, 平時都係我教佢, 直至宜家佢都未補過習。好彩佢似我好鐘意睇書, 日日返學都一定拎本書在手先出門口,佢睇書快過我, 一本 1“厚既書, 睇5-6個鐘就睇晒(但佢只睇中文書

多年黎我給他的, 做就佢宜家經常要上台面對幾百人都唔識驚, 把口浪過油 (係完全唔知個醜字點寫既, 博咀一流)

講好成績一定論唔到佢, 但我想佢只要成績唔太差就等佢從心出發, 盡可能做佢想做既野。

connielam  重點是小孩有閱讀的習慣.  發表於 14-1-8 13:55

回覆:請問各位媽媽:

多看書是真的好有用, 就係因為阿仔呢幾年多不停睇中文小說, 到宜家中二, 預到個好高要求既中文老師, 個個作文都要重佢作/再改先得, 一定要即日交, 只有佢唔洗改, 即堂交得

‹ 上一主題|下一主題