用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好? ...
go

2017-2018年度小一派位, 邊個小學網抽獎好?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-12-29 14:37
成日有會員問, 邊個小學網好, 其實呢個係好虛問題. 你要諗清楚, 到底你所謂既"好"係咩?

"好", 可能係以下 ...
謝謝你的資料及分析,每次都感恩。

想請教,我家住40網,大女明年小學31網。仲有細仔跟尾。我可唔可以大女升中時選跟地址40網,而細佬時就跟小學網31呢?(因31利仔)。

但我曾經見過你係一個post分析,女仔都應留31,因深水埗band 1位緊張。請問係咪女仔都留31好d呢,感謝。

siden 發表於 16-12-30 11:34
Net 40放間善導必入,而且間學校唔差,係校舍舊些。

朋友冇私校backup, 我叫佢唔好放Net40 5大乙1, 就唔 ...
係,但真係好難忍手。
當初搵資料時我諗住乙2善導。跟住見競爭咁激烈,不如乙一(見到善導band1率超過4成,仲進步緊添)。我先生又話搏都唔搏下?

最後我們打算,如有私小backup..就搏心儀乙一,善導乙2。如果無offer,就要認真諗是否乙1善導穩陣d。不過今年乙一可能都未必入硬,因為大家都咁諗,大家都保守啊~

hkpapa852 發表於 16-12-30 14:10
40網既一線學校. 主要都係無B1直屬既中學, 或最多只有B1聯繫中學既小學, 即使有中學個間, 級數同LS/MCS/St  ...
謝謝hkpapa的意見^^
其實我仲有個疑問架,因我見過你曾經係某post話女仔升中都應該留係31,唔返去40,原因係40雖有3間女校加銘賢,但31都有油真,伊中,銘基,循道。如以band 1率緊張度黎睇,係咪留31會好d.(假設女仔有幸屬band 1)

如果仔女都屬band 2, 你建議返40較好,有哪些中學band2適合呢?感謝(雖然知有排都未升中,但有target學校我就可每年追看你既數據走勢同分析,謝謝你~)

hkpapa852  女仔我應該係話去40唔好留係31/32.....  發表於 16-12-30 14:26
‹ 上一主題|下一主題