用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

我囡都係岩岩升小一,ok無問題,完全唔會唔慣,開學一個星期已經識左好多同學仔 抄手冊無問題做功課無問題默書都無問題,係我呢個亞媽開頭果一個星期有d唔慣囉..通告,汁書包.
基本上每日放學返到屋企都4:30,約5點幾做好曬功課之後睇下書寫下字,到6點幾就食飯,7點至8點左右係溫下書默下書做下補充,之後練琴,沖涼,完成係9點左右,之後睇1.5小時卡通片跟住訓

見你地講開英默,我都想講下我小朋友,學校1星期默1次的,而今個星期係默呢d,我只可以盡力,我發覺可能太多又長,小朋友有時都攪不清楚

hi!i am tim poon.
What is your name?
My name is Ben Wong.
Hello!Tim.
My name is Penny Wong.
How old are you?
I am six years old.
Goodbye,Mun.
Goodbye,Dad.
This is my cousin.
Hello!What is your name?
My name is Emma Poon.
How old are you,Emma?
I am seven years old.
Good morning,class.
Oh!Ben's mother is our teacher.
Mummy!
Daddy!
Mother!
Father!

原文章由 emonmama 於 07-10-8 23:17 硐表

hi....我聽d老師講..除左抄寫可以幫助記憶外...開聲朗讀都係一個好好既方法...我自己都覺得咁樣係可以加深記憶..大家不妨試吓

我地無默書範圍的,要一次過識曬即係呢18句

原文章由 jk923 於 07-10-9 22:33 硐表

我仔學校又係用呢本書,不過佢地有出本默書範圍,等一次只默生字,第二次生字加句子,第三次起就全部句子,每次約10句,另加phonics拼音。中文就每次兩課,抽詞語同句子,既係全課都要溫識晒。
今日我期侍已久既英文默書簿派左返黎 ...
‹ 上一主題|下一主題