用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求培道小學用家意見
發新帖回覆
樓主: Sameemum
go

求培道小學用家意見   [複製鏈接]

我係現任初小用家~ 希望少少意見幫到你。

1)無錯,其實有textbook, 好難完全跳出既定框架。 所以主要都係跟住書嚟教,然後做作業既模式。就算課堂中間有啲活動,最後其實都係要測考默。如果你期望係project based探究式學習之類,真係要考慮下國際學校。

2)學校唔算多功課,抄寫功課都好少,但其實都有要求。每隔一陣就會有啲唔計分既課堂評估,題目唔算難,但事先唔會話俾家長聽,考完派卷返嚟簽名先知,會俾你睇到小朋友既學習進度。
我自己覺得中文要求比較高,真係用左最多心力既一科。雖然平時啲小默書唔計分,剩係默詞語,但舊年小一計考試分既中默課文,係要背默的。中文考試都一定會考上堂教左既2篇古典詩詞,要識背同識解,仲有教過既課文同做過既練習,範圍都幾闊。連課外閱讀理解篇文都長長地。不過幸好考試範圍好清晰,同埋啲題目都會起課堂教過。
數學相對之下易應付啲,但都覺得個課程都有少少急。(不過全港都係用咁既課本,都冇辦法喇。)考試題目…我覺得合理再偏難少少,未算係最刁鑽既級別。
IT的確走得幾前,小一都會有少少coding既野學下。呢科我唔識教,佢自己上堂跟老師學,考試都考得好好。我反而好欣賞視藝既教學,老師設計課程好用心,而且全部作品起課堂完成,連我嗰位畫畫毫無興趣既小朋友,都學到好多野,好感恩。

3)對,今年小一生比較幸福,全年都唔需要考試,但運作既詳情唔清楚。近幾年沒有下午既課堂,其實冇可能唔駛帶功課返屋企做。如果能夠恢復下午既課堂,學校有功課堂既話,以佢地既功課份量,初小小朋友又肯專心做既話,應該真係唔駛帶返嚟做。

4)英文教學係你講既呢種傳統教法。一星期得一次NET teacher lesson 。

5)我既小朋友冇外補,去年考試都考得可以。上學期完全上實體課,知識既野掌握得幾好,媽媽主要幫佢練識平日默書啲字,同埋考試前俾佢做下練習,理解到題目就可以。但下學期有一半時間停課起屋企上zoom, 雖然學校已經完全跟返學時間表嚟上,但可能對住電腦好難專心,明顯知識上立即好多甩漏,我就要教埋知識層面既野。下半學期返到實體課,情況立即改善好多。所以我認為返到實體課,留心上堂就學得好好。不過認真講,初小學生要應付考試既話,媽媽好難完全甩身唔教佢。

JunGa_Feb    發表於 23-2-7 16:26

回覆 Sameemum 的帖子

1)舊年小一兩測兩考,每次都要考兩首,即係舊年總共教左8首。我比較記得既有《靜夜思》《清明》《登樂游原》《憫農》

2)頭個幾月教左幾多課我真係冇咩印象…. 我剩係記得每次考試測驗詳考既課文,大約係4課書。

3)除左作業,學校會有自製既工作紙,同埋有啲網上練習要做。不過都係側重理解知識既能力,好少寫好多字,所以都好快做完。

4)舊年中英有作文,呢份卷要考試。中文作文工作紙係要看圖寫四素句+形容詞。英文作文工作紙就係有圖有問題嚟引導作答咁。

5)佢地小一冇常識科,中英數每日每科最多2個項目,即係每日3-6項不等,印象中通常都係4-5項。不過抄寫真係好少,中文全年一課書都冇抄過,剩係寫詞語,英文都係寫詞語,小朋友專心做既話,冇抄寫既日子,好多時大約半小時都能夠完成,有抄寫功課嗰日預一小時內。

不過要注意,今年學校轉左三考,唔再係以往兩測兩考,而且今年小一轉左完全唔需要考試模式,呢類關於課程進度既硬資料,未必再岩今年既小一生用。

多口問一句,小朋友係唔鐘意傳統坐定定學習模式,定係怕左學校既一大堆功課?如果只係怕功課可以考慮培道,如果唔想坐定定就可能要再搵更加活潑啲既學校。

我當年心儀培道,係因為知道自己小朋友性格好內向,會坐定定配合老師,去新派直資做好多project既學習模式未必適合,但又唔想去傳統小學日日做一大堆功課磨滅學習興趣,培道係比較平衡得到。

回覆 apricot2018 的帖子

如果冇「太輕鬆」既期望,又重視關愛既話,真係可以考慮一下培道。我覺得學校對小朋友真係好好,好正向教育。好似我個小朋友好想試下做班中管秩序既學生,要寫信俾班主任申請。後來寫完即使老師冇選中佢,都偶然會俾佢做幾日。小朋友返嚟同我講嗰陣覺得好開心。我覺得呢類簡單既action,其實對鼓勵小朋友好有幫助。你知道內向既小朋友,就算成績好,通常起普通學校都俾人當隱形,所以見到班主任肯咁樣俾啲機會佢,嘗試一下跳出怕醜框框,我心中都好感動。

同埋好同意另一位家長所講,小朋友係好莫名奇妙地喜歡學校同埋校長,超有歸屬感。同埋會好自動自覺去做功課同願意溫習。舊年有同學仔完左學年轉校,我見佢都考得可以,多口問佢一句想唔想轉校,點知佢好認真好強調咁同我講:「我一定要留返起培道架,我唔會轉校架!」所以都打消念頭。其實只要佢自己願意學習,唔好失去信心同興趣,將來先能靠佢自己去克服困難,呢樣野比死谷佢知識更加寶貴。

回覆 apricot2018 的帖子

我當年除左考培道之外,都有去考禮賢,兩間起我心目中都係關愛行先,不相伯仲。你都可以去研究下禮賢適唔適合你既小朋友😊😊

回覆 Sameemum 的帖子

如果讀左兩個月,小朋友已經要咁樣「自我鼓勵」,功課又做到咁夜影響健康,睇嚟呢間學校真係唔太適合。

唉,校長舊年開學前家長會,已經話升小既環境轉變好大,唔好一開始就嚇親佢地,仲千叮萬囑我地做家長千祈唔好因為一時既成績話啲小朋友,俾啲空間佢地慢慢學習同適應,聽到你女女返學由期待變喊哂口真係有啲心痛。

我舊年睇學校老師zoom 教書既時候,都幾多機會俾小朋友答問題,佢地都幾多玩法,唔係剩係舉手答問題咁。例如老師指定左一個小朋友答完後,下一題就俾嗰位小朋友選一位同學答;有時又會特登搵全堂未出過聲既小朋友答;有時會亂叫學號;都有啲似遊戲。可能覺得佢地仲細,需要俾多啲互動逼佢地留心啲聽書~~

都認同上面幾位家長所講,培道既英文課程比較基本,語境冇其他學校咁多。我以前讀既私幼係net teacher班主任,幼稚園4年英文個底打得好好,一過到嚟真係覺得淺,有食老本既感覺。我一直都有考慮要唔要外補深啲…..同埋入培道唔好諗住中學入超級神校,如果單用數字嚟計業績,培道其實唔算亮眼。衡量教育成效唔應該咁單純只用數字嚟量化(我自己覺得),不過大趨勢如此冇辦法。

冇一間學校係完美的,有90% match到心中所求已經好好。我自己選校係比較著重關愛既環境,同埋希望學校多啲課外活動。學術覺得唔足夠可以再另外教佢,但學校氣氛係冇可能靠屋企補足到。

希望你搵到岩小朋友既學校,如果非走不可,要漁翁撒網式報多幾間關愛/活動式教學既學校。祝一切順利~~

我岩岩login先睇到你個問題~~

1)默書範圍真係好清晰,佢派嗰張默書範圍紙,跟住讀識哂就一定得,就算課外加分題都係事先俾埋題目,你起屋企跟住嚟教小朋友就可以。上年小一中文考默通常係2課詞語 +1段背默。詞語你睇返中文書下面既詞語表就知道有幾多。今年小二中文考默係2課詞語 + 1段課文讀默 + 1段課文背默。

2)之前去閱常識卷,我自己覺得有啲深,出既題目考得好仔細。不過我個小朋友一向最鐘意呢科,日日拎本書出嚟同屋企人玩問答比賽,所以佢閱讀呢啲字既能力就冇問題。

其實間間小學都會有啲要求,我冇特別同其他學校比較課程,唔敢講培道整體偏深定偏淺。但小朋友潛力好大,最緊要佢個心係喜歡學習,慢慢都會應付到學校要求,所以唔駛太過擔心佢應付唔嚟。好似常識嗰啲,真係佢發自內心喜歡學,結果就不知不覺咁學識哂啲字,靠逼真係逼唔來。

同埋岩岩返左全日制,選擇左導修課既日子,只要小朋友專心做,真係完全做得哂功課返屋企,呢樣真係好感恩。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊