用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[澳紐] Ielts [複製鏈接]

回覆樓主:

我仔同同學仔今年澳洲year 1,
分享一下過程,希望資料對大家有用.

兩個報名時間,ielts成績同選科都唔同.

佢哋讀既中學,響中5開學就已幫學生報考ielts,以備學生升學報名.
學生可自行決定考唔考.

一個ielts總分同細項分都達標.
另一個總分達標但有兩個細項未達標,一樣收到CO,不過到accept CO時學校會要求一係提供達標既ielts成績(在香港拿拿聲考多次), 否則就去到澳洲後讀多個英文couse然後再考,響澳洲考就貴好多,所以響香港重考有著數.

講番我仔既報名schedule:
2020年12月15日開始經agent報左兩間大學,提供Ielts成績及學校既dse predict letter.
2021年1月4已收到一間既CO,2021年1月22收到第二間既CO.

2021年2月初再報多一間,2月廿幾號收到CO.

收到3間CO就安心考DSE.但考完佢又好擔心,所以2021年5月再報第4間U,6月尾收到CO.

2021年7月一放榜就上agent交dse成績單. 成績達到CO要求,簽回份CO俾agent就可以.當時心目中已選定邊間大學,跟手7月尾同學校申請埋轉科.

之前就順住做驗身/簽證/澳洲指定留學保險/交deposit/申請宿舍/訂機票等步驟.

阿仔既同學2021年考完dse後突然想報澳洲,6月尾報名,7月中收到CO,到放榜後簽回accept CO,但拖到近deadline 2022年1月尾先交deposit.

如果佢唔交deposit,有final offer都唔會留位俾學生,但真係可以拖到開學前一個月先交deposit都得.

最後順利2022年2月一齊出發飛澳洲開學.

ctslhkc 發表於 22-4-3 12:31
好詳細~~

請問會唔會有某些科要早啲報?還是全部一樣差不多? Ielts成績未達標可否用DSE成績代替 ...

邊d科需要早啲報我都唔知,最好問下agent,問左又唔一定經agent報名,自己上校網得都得. 但agent有啲可以幫你waive左個報名費.

Ielts 成績唔可以用DSE代替.
基本上每科有寫明DSE要幾多分才收,meet到個要求,應該都收到CO.
好多agent或機構有埋Ielts 精讀班及代報名. 考期都好密.

澳洲遲半年開學,Ielts唔達標都一定夠時間再考過

‹ 上一主題|下一主題