用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

aeiou_drm 發表於 15-12-17 19:00
你呢排可以上下你心儀自行果幾間中學網,睇下報名表上佢地是着重體育,音樂定視藝,再睇番你小朋友强項,參 ...

边有—年呢?而家上学期已完~好多学校睇重五年級既cert, 学界同校際朗誦節已过,下半年只剩音樂節~坊间果d比賽無乜認受性~至於小六,發cert未必趕得及報直資,而津校多睇学業成績,所以儲cert应—早部署,小三四係操練期,小五应該係收成期。小五先开始諗已係遲……

aeiou_drm 發表於 15-12-23 15:42
提議下大家

趁呢個假期可以同小朋友練下面試技巧,小組討論技巧,希望可以自行時比心儀學校揀咗。
其实都去左好多间直資实战了~

小時了了 發表於 16-1-8 16:04
我都唔知係咪比好大壓力俾阿女, 呢個星期考試, 成個星期夜晚係唔同佢溫書, 同佢踏單車及玩UNO, 但下午係補 ...
考前两星期开始,就如你—样“做晒我俾佢溫嘅工作紙/自製模擬試卷/街買的補充就當溫好”,考呈分試同平時考試—样温法,無乜唔同……照去操水,不过可能由两个鈡变一个鈡……其实压力会影响表現,不當一回事就同平時—样就可以(當然知易行难)。我女比較稳定,从無大起大跌,所以卷深佢有著数,人家跌佢维持就已勝出,而且中英数常都平均,唔会—科特别好—科特別差。

今曰考中作,明英作~下周呈三……就米已成炊。

mammamia0603  咁快就考喇  發表於 16-2-17 13:59

kittylam 發表於 16-2-19 11:54
淋巴發炎,不斷增加,已經增加到耳,頸,腹部,手臂,小腿,等緊化驗結果,好擔心,之前呈分試壓力好大,現 ...

Oops~~今曰先睇到!我女考呈二後都試过~嚇得我要死~佢仲要除左淋巴腫,無發燒無头痛無喉痛無其他徵狀先得人驚!好彩後來兒科医生話係病毒先安心d, 搞左成两个星期先消腫。医生話呢种病多係呢个年紀会中……初時佢估係病痛,但有1%係“騎呢”野(cancer), 嚇到我食唔安瞓唔着。連游泳錦標賽都放棄了~果—刻諗乜奬牌乜中学都唔重要啦,我只想个女健康咋~

kittylam 發表於 16-2-22 08:26
同你咁有緣既,我諗住冇人知呢個病添。其實我仔有發燒喉嚨痛,未出結果一樣好驚,因為唔係EBV就有機會係白 ...
都唔知係边惹番黎,同班同学、泳隊隊友都無呢个病,亦無搭校車公共交通工具……

kittylam 發表於 16-2-22 11:10
我都唔知點惹番黎,細字未病連聽都未聽過,希望大仔冇被傳染,大仔有幾聲咳,細佬入院期間佢冇人照顧,希望 ...
事过境遷就好,好彩無其他併發症,事关果d併發症都好大件事下……

kittylam 發表於 16-2-22 11:52
不幸中之大幸,未試過等報告期間不斷祈求中病毒,知道有病毒個刻真係開心到笑出黎,祝細佬正常康復,早日打 ...

放心~小心料理唔会有大问題的。好明白你既心情。知道係病毒反而要謝天謝地呢~不过我女似乎没你细仔厳重,她就只耳下淋巴腫,胳膊底同鼠蹊的淋巴沒脹。當時不用驗血也不用入院。医生説如身上淋巴都脹就得驗血和進—步化驗。不过她肝也有点脹,所以就是復原了还要禁止跳水—段時间,怕意外爆肝呢~真恐怖。

考埋明天就大功告成啦~~

小時了了    發表於 16-2-29 13:58

MASAYA 發表於 16-2-29 12:39
我女數學跌十幾分,中英各升幾分,但名次升十幾名,求大師指點
同学们既中英数都跌~

alhy.love 發表於 16-2-29 16:33
想問問你地呈分試會去操卷嗎?作用大嗎?我只俾補充練習唔知足唔足夠呢?

...
唔係本本練习每—part都啱,要揀黎做,所以本本只会做到60~80%。 無去操卷/補习,只係自己係屋企出下題俾佢,做下補充。

我地开始happy到六月考畢業試了……今曰啱啱开完運動会~

alhy.love 發表於 16-3-7 14:55
考完呈3,你地諗住點同小朋友鬆一鬆呀?如果復活節點過呀?我仲諗緊
阿女話同師姐去東华嘉年华……無我份!未升中就pit甩阿媽~

S_Trader 發表於 16-4-6 12:01
你地d小朋友有冇補習呢? 我見有d有補習數學就9x分, 我仔冇就7x分.  雖然呈三考完, 但諗緊補唔補下等最後一 ...

無補~~数的確係禁多科最易見到有起色既一科。

mypineapple 發表於 16-7-1 20:45
扣門係咪唔可以扣同區?

港島東、沙田及屯门唔可以同区叩门
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3292153&extra=page%3D1
‹ 上一主題|下一主題