用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? ...
樓主: mw7183
go

請問小四既小朋友要學咩可幫助考中學? [複製鏈接]

小四学太遲了~~小五已係收成期。仲可以入既辯論隊~

miriam 發表於 15-11-15 16:01
有部份唔係話做就做。

好多小朋友係由細係中心讀課程,到大時社工再按情況揀小朋友學做義工。
絶对贊成,好多野係要時间浸,擺心机落去~唔係到高小先臨急抱佛腳~

王家爸爸 發表於 15-11-16 13:11
起碼升中報名表有啲野填,社會服務嗰欄唔駛留空。
我確实係留空左社会服務(学校服務就大把)同音樂(無学樂器同無參加合唱团)~無計,覚得服務係要出自真心,唔係為升中而做,过唔到自己果关。

妹妹頭  AGREE  發表於 15-11-17 08:09

little_yolky 發表於 16-6-17 23:05
我阿女都係小二開始比賽啊。但呈分試⋯⋯堅cut晒佢D比賽and表演,讀書、讀書、讀書and讀書

...
如果你諗住升番自己中学,cut晒無问題,如要外闖,cut哂無so.

little_yolky 發表於 16-6-19 08:37
honesty我個人覺得你阿女係supergirl!

但係,BAAA+公開無用獎會比學術全A+校內獎+活動好嗎?阿女操個樣似 ...
我都明白~~你最了瞭解阿女能力同需要,如果佢学術需要加把勁,的確係要抽番d時间出黎,所以你要認清前路,係直升定外闖,齋成績我諗係难自行入WFN的,大抽獎就得。都係其他家長教我,印定心儀中学既申請表俾女自己試填,等佢自己心裏有数人地要求係乜~不过你放棄課外比賽,就真係可以4A+嗎?最怕两头唔到岸。

peggy 發表於 16-6-19 13:18
上年同學仔只用成績自行時入了WFN
呢两年升中人数少,到佢女果年又開始回升就可能难dd?

最紧要係足夠既資訊下作出最適合自己既決定,無怨無悔就足夠了~

王家爸爸  同意  發表於 16-6-19 21:07
‹ 上一主題|下一主題