用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
樓主: DevilPig
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景   [複製鏈接]

beastiebistro 發表於 21-10-15 20:59
回覆 wloi 的帖子
我就係等緊你浦頭clarify

beastiebistro    發表於 21-10-16 13:27

beastiebistro 發表於 21-10-17 03:44
大家可能兜遠咗。樓主講話要三思移民,好可能係舉家移民,小朋友讀state school再上大學,未必關independen ...

好似無人講融入社會……極奇量衹會講人脈。我既同學當年去美加澳(就唔知點解無英)留學,落地生根,有做記者,有做建築,有係大有名大學做admin,有做牙醫助理,IT……各式其式(就偏係無做餐館),佢地第二代係果邊出世,自己更無問題。佢地共通點係,唔會衹埋香港人堆,係會有好多local 朋友,打成一片。

至於我自己,你知我大女,都係考完DSE先去讀U, 不過未畢業都揾到工。佢係樓上講既“單打獨鬥”情況下揾工。佢自己結論係,越早係果邊升學,越多local experience(乜工都做,唔好太計較。佢自己四年大學,係無人脈關係下,賣過bubble tea, 係超市promote過vegan 食品,係升學顧問公司做過,係稅局做過casual)越有機會揾到工。一般香港學生,如果乜local experience都無,畢業先去揾工,係會難。

‹ 上一主題|下一主題