用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2 Band 3生一定讀中中
樓主: kapocarol
go

Band 2 Band 3生一定讀中中 [複製鏈接]

李国寶 福建中学
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3240974&extra=page%3D1

little_yolky  福建中學好似係B1C  發表於 16-3-24 16:49

little_yolky  福建中學好似係B1C
楼主只係问直資英中,無艰banding嘛~

kapocarol 發表於 16-3-26 17:31
因為太明白讀英中比讀中中好

如果应付到禁多科用英語授課就係咯……否則入到都可能係惡夢既开始~

little_yolky 發表於 16-3-31 10:16
其實我都好懷疑點解以小學既英文程度, 升中後可以轉做全英教學。因為小學D英文實在淺, 要應付到都唔太難。 ...

小学英文実在淺?但教快—年(其实教快—年仲係淺)d人又好不满話谷?我地英教快—年,数快半年,GS係英文,所以升中唔会太慘~其实你覚唔覚?中、英文其实小朋友肯閱讀,多听多講多寫,根本就唔会跟番小学果个程度(会超越)。有時見阿女上Youtube睇片,津津有味,又叫又笑,真未担心过佢上英中听唔明老師嗡乜~SFA TSL呢d唔洗講,就係APS KTS到小五六都有掂下英文数,所以升中適应—两个月应ok.大女仲成日同老師理論,話作文/測考扣多左分谅~

little_yolky 發表於 16-3-31 17:05
我兩個女睇Youtube啲卡通都笑到轆地啦, 但識聽唔識寫啊。Listening 100分, 作文70分。 ...

睇大人片詞多过卡通~卡通动作多,大人/teens 片多对白~

little_yolky  我果兩個仲係小朋友丫嘛。  發表於 16-3-31 17:08

little_yolky  我果兩個仲係小朋友丫嘛。
我細女今年先升中啫,只係大两年?有d teenage片都啱睇~

little_yolky  我大女得8歲.....  發表於 16-3-31 17:12

little_yolky 發表於 16-3-31 17:11
Yanamami  阅讀啦~無得懶~~  發表於 49 秒前
HK好注重文法~但以前阿女上过寫作班,文法唔係執得十分十分紧,佢天馬行空一寫就幾版,老師主要睇內容同想法,話文法大大下寫得多就慢慢会少~

little_yolky 發表於 16-3-31 17:11
Yanamami  阅讀啦~無得懶~~  發表於 49 秒前
8歲咋咩?以為家姐四定五年班……

little_yolky  我係先天下之憂而憂啫  發表於 16-3-31 17:36

Eat_Sleep_Play 發表於 16-3-31 21:21
Yanamami,你個女叻叻緊係易上手,我個女果D⋯⋯晌屋邨幼稚園大,對住D英文GS,真係讀到眼癱癱,係真係眼癱 ...

我幾个朋友仔女幼稚園唔係York, 就係SC, Victoria, 上到小学英文真係不成问題~另—个帖问家長覚得小学表現同之前讀边间幼稚園有無关係……當然有人話無,屋邨幼稚園—样考到直私,不过我覚得多少有影响。禁當然唔係靠哂学校啦,家長都好用心教~由Victoria果个上天神小—,中文常識,佢mami要係考前一星期同佢默哂禁多課窿窿罅罅中文生詞(未温內容),唔慌唔眼癱癱了(个小朋友中文程度ok㗎)~

洋蔥頭媽咪  所以話小朋友壓力根本係來自家長的確冇錯  發表於 16-3-31 22:22

洋蔥頭媽咪  所以話小朋友壓力根本係來自家長的確冇錯
重点不在家長~~天神—條龙嘛,朋友唔多谷,只係学校真係出題出到窿窿罅罅,唔顯眼地方都有,唔可以唔仔細温~~

‹ 上一主題|下一主題