用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一對家長的壓力大到不能形容
樓主: 3pigmama
go

考小一對家長的壓力大到不能形容   [複製鏈接]

去“升中”果邊望下,你就知升小只喺熱身。放鬆一點吧~~長路漫漫。

littlefaith  所以龍校先爭崩頭,啲家長都係諗入到龍校可以避過升中一劫。  發表於 14-3-28 12:58

只喺報唔到簡介會o者?禁快就諗到考唔考到~~禁好想像力既。

簡介會只是其中一個途徑去認識學校吧!去不到也不是甚麼天大的事,只要自己上校網、問問親友,甚至上EK這個平臺,都會得到很多資料。升中那邊,家長未能出席簡介會,在EK都有很多家長慷慨分享,有甚麼問題都大至得到答案。簡介會只是讓家長瞭解一下學校是否預自己的理念相同,是否適合自己的孩子吧~~去不到也不必為自己增添壓力。一條路不通,還有其他路走的吧。如果早一點在孩子升小前慢慢打聽、留意心儀學校,就不會等到要升小時忙亂了。知道嗎?升中的同學,不會等到P6才去簡介會的,P4已逐點開始去聽了~~

noplanner 發表於 14-4-2 11:01
記起讀九龍塘被稱名校的細姪女,前年派咗第 9 志願(大家無睇錯,係第 9),父母大失「預算」。之後聽番佢 ...
一心諗住第一志願。。。
將自己既命運擺喺Mark6度,好危~

‹ 上一主題|下一主題