用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑   [複製鏈接]

李大人 發表於 19-5-5 07:57
兩間教學方法不同,培僑有語言優勢,普通話英文教得非常好,小功課小抄寫重閱讀,對學生家長包容到高,KTS  ...
KTS最出名係自信教育,中游都出现信心问題,禁包尾果d点算?

creambun 發表於 19-5-5 12:21
請教兩間教學方法有什麼不同?KTS 和培僑一樣是普教中,什麼令培僑有語言優勢?
...

好似話PK連数都用pth教~

jason1978 發表於 19-5-5 16:15
唔知你朋友係邊年就讀。今天九小中英默書亦很少,個學段各三次,而且唔計入成績表。個人認為是校方鼓勵學生 ...

可能佢講GS果版中文課外題……KTS默書敢認全港第二少都無人敢認第-,又唔計入成績表,竟然有知情人士話多……操練式教学指咩?高小課後補課?

李大人 發表於 19-5-5 17:09
咁,即係貴校家長如實告我知,係有考校外課程

点校外課程法?数学-两題challenge題叫校外課程?100分大有人在~GS課外題叫校外課程?100仲多人攞~英文大部份卷係阅讀理解,从來無野跟課本出,連課本都未洗温过,你可以話全份英文卷係校外課程。

李大人 發表於 19-5-5 17:13
一個學期默幾次?中文?英文?
你唔係有知情人話你知咩?

Soundervolt 發表於 19-5-5 15:45

其實要多謝呢類網友俾機會其他真正了解學校嘅家長澄清對 ...

KTS教深教快經常听到,有人受不了亦听唔少,complain默書多、考課外題真係第一次听……

creambun 發表於 19-5-5 17:36
GS 真是好多同學好高分。
呢科真係最易……温半日搞掂……四科中最深应該係中文?

creambun 發表於 19-5-5 17:34
你認為幾多次算是多?幾多次算是少?其實因為次數不多,我真是不得。
唔係“認為”,大人有知情人可以確实話佢知-学期默幾多次書,係度寫出黎俾網友討論下屬多屬少亦唔錯。

lingling06 發表於 19-5-5 17:48
阿仔啱啱畢業,佢話每個學期中丶英文各有兩至三次默書,全部唔計落成績表;而且學校編好默書時間表,每個學 ...
哎吔~做乜禁快开估呀~俾大人顯示下佢資料準確性吖嘛……

lingling06 發表於 19-5-5 18:01
回覆 Yanamami 的帖子

我多嘴了
我有俾新生家長问过:默禁少書,佢地点識字呀?我話識字唔係靠默書嘛……

Sing13 發表於 19-5-6 13:00
"而絕大部分band1a既學校都要在升中收生中收到最叻個班學生."

呢句說話相當有问題……真係收到最叻果批,津校就唔洗轉直資了;真係收到最叻果批都只係靠自行果10%加上無流走俾直資截糊果批……乙部大抽獎入果批实在唔係十拿九穩㗎~

Sing13 發表於 19-5-6 14:03
自行占中學收生人數30%,其實名校五級以上百分比亦大概是3x%.
三大率占全體DSE考生約12%,band1a學校同人 ...
真係靠佢地食糊咩?有教無类先有8、90%既33222率/高4+%啩……

hkpapa852 發表於 19-5-6 14:11
好似St Mary咁, 一條龍無篩選直升中學到畢業, 都仲可以維持到3322率9X%, 4+同5+率都達B1A水平就真係可怕.

...

听闻上年跌左watt?

Sing13 發表於 19-5-6 14:28
所以我話怕band1a既學校盛名所累,太著重成績就唔理親生仔.

hkpapa話:不过又会有人話blar blar blar, 唔係話SMCC有真係禁做啵……你夾硬黎得禁交关既~

李大人 發表於 19-5-6 18:04
咁又唔可以咁講,自行果班學生全港最 TOP, 但我又覺得奇怪,如無呢批,八大率有無60% ...
自行收果班未必係全/絕对係全港最top. 睇我大果个就知……十下十下禁都係自行入,反而醒d既阿妹無参加自行。

李大人 發表於 19-5-6 20:23
屯門最好中學李兆忠,2018三大率只有29.41%,名校培正35.94%,培僑以一間直龍學校有27%已經Ok ...

其实唔明培正幾时变左做名校……btw, 优才三大有近50%喎~

marcowong96 發表於 19-5-6 23:29

以前理工最出色就係工程同會計,比三大要求還高。

理工有好多実用科好享譽盛名,如物理治療、Design & Textile, 会計、工程、視光……又或者浸大傳理……不过,-般科目,市面僱主仲係睇三大為主,尤其HK係經、商城市,普遍对三大出品較有信心。HR同事或者仲係会偏向首選三大学生。當然三大有水泡科,當年仲同阿女講,中三英文系“好平”,抵!碌左入去先算~

sunflower2000 發表於 19-5-7 11:33
根本像培正這種學校,不應該以一般的尺子來量度。培正絕大部分學生是培小直升上來的(當然也淘汰了最差的10 ...

都係~PC都好照顧親生仔。
‹ 上一主題|下一主題