用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 留港升學vs海外升學
go

留港升學vs海外升學 [複製鏈接]

身邊一半親友離港咁多?難以至信呢~

Arabellahk    發表於 21-6-10 14:46

所以嘛,甲之蜜糖,乙之砒霜。而家呢個年頭唔似以前賣豬仔,移民唔係好似睇食評,見人話好就走去試下間餐廳咁簡單,人人都會做好research, 評估好自己狀況同expectation, 唔係傻更更人做自己又跟既事,去或留,旁人真係唔好多多意見。

Radiomama 發表於 21-7-1 09:07
上個禮拜school year end, 孩子與他的好友慶祝吹水,一講到明年公開試後四散,十幾歲的人兒也會感觸落淚。
...

我阿公阿爺果代已移民歐美,從來我屋企人都係各散五大洋七大洲,所以對移民唔係覺得好生離死別。阿公阿爺果代仲未有互聯網,都係咁過,而家世界距離根本就好近,煲幾套片就到,日日social media都傾到偈……其實我覺得而家帶住細路走既,最慘係留下唔走既老人,見無仔女孫陪。我中學死黨,從未去過留學之類,走左去英國三個月,我就見佢一家好適應。我送佢一家出機場,都無喊。我自己兩個女就係更適應,無乜掛住同學朋友, 佢走時更係突然送佢走,邊有成年時間做心理準備吖。問佢仲有無聯絡,佢地話有啫。我自己部成日同老早移民美加澳中學同學傾偈,C9講下種花傾呢傾路,唔係覺得同佢地距離好遠。
‹ 上一主題|下一主題