用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小? ...
go

有沒有前輩可以分享,如果打好底上高小?   [複製鏈接]

做野快手快腳、時间管理好、做功課測考默小心、記憶力好、有條理、食得好瞓得好、生活有規律、有目標、知讀書為自己、可以juggle好多样野(讀書体艺)……做得到以上,差極有限。

little_yolky  簡直係人中之龍添  發表於 16-9-30 17:51

IloveJJ 發表於 16-9-30 11:15
Yanamami:
大約兩年前,我都出過類似既帖,你都講過呢啲特質,當時大仔只有記性好一樣,現在總算差唔多達 ...

阿女唔鈡意讀,但叫都仲会讀,讀完又記到d字,所以語文又ok喎,係無乜常識
細仔咪睇下d science書囉,咪成日ort啦~帶佢去library自己揀書,揀自己鈡意睇既咪-样?

MASAYA 發表於 16-9-30 11:59
唔知幾時開始,ORT變成香港必讀課外書...
两个女除左係SC指定讀Kipper外,都無限定睇乜“系列”,老師話总之係書就可以。^

係~~睇得越“立雜”越好~

longlokma 發表於 16-9-30 12:20
咁开始时未必需要「雜」嘅,可以建立左基本阅讀能力之后再「雜」看

禁以前老師係話总之佢肯攞起本書,唔-定要識晒d字,就算欣賞图片亦可。开始时唔好太过為阅讀而阅讀(有目的地要係每本書中識幾多个字),而係令佢有兴趣,所以就算睇公仔亦鼓勵。

IloveJJ 發表於 16-9-30 13:31
考第一嗰個,日日補習,暑假做定來年課程同練習,之後狂操卷。
但我好懷疑佢呢三年仲係咪keep到?跟進緊:wa ...

考試对於真係讀書叻果d其实係a piece of cake, 唔单止唔洗補习,操補充,甚至唔洗日曰溫書,臨考温两下就搞掂……

gracelam 發表於 16-9-30 18:20
早閱讀,由幼稚園階段陪讀,到初小自己讀。多D睇中英文圖書,吸收大量字庫,對閱讀理解及寫作有好大作用。  ...

其実周圍都係字,廣告、街招、餐牌、明書、食物標籤、雜誌……幼稚園至初小可以隨時教儲vocab.

October.  係架,睇電視字幕都學到唔少字,吸收好既,古靈精怪既俚語都學埋。  發表於 16-10-1 09:17

IloveJJ 發表於 16-10-1 09:25
但剩係儲字唔夠喎,無語感!
我有講明係幼稚園到初小階段……

babywoman 發表於 16-10-4 17:40
回覆 MASAYA 的帖子

我都膚淺, 中小家長, 重中輕英,因為我覺得學英文不難.
重中輕英同重英輕中係今時今曰都係唔ok, 事关小朋友上到高小会自己選擇对佢自己黎講你舒服同勝任既語言……即係話会定型(當然~有中英俱佳既例子)。
‹ 上一主題|下一主題