用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率?
go

討論: 點解要比較中學既DSE成績同入U率? [複製鏈接]

唔…小学時有唔少band1生係家長發功伴讀、補習、上功課班、操卷、雞精出黎,小学既課程無问題,但上到中学,成个生态都唔同哂,学习模式、答題技巧……全部同小学唔—样,加上青春期,家長可以做既相对少,除非小朋友係有資質,加上英語能力好、有目標、時间管理好,否則小学時既“假”band1生,上到中学就会現形~所以band1中学無100%入U率一d都唔出奇~
阿女初中有次IH測驗, 話有同学攞9/50, 我已问佢,話哂係band1校,就算大抽奬入都应該係band1生吖~但阿女話佢地就係唔讀書又心散。其实好多人以為升到band1中学就已完成任務,其实只係另一个故事既开始!

MASAYA 發表於 15-12-24 12:18
考小學同讀小學要準備既係兩回事,考中學同讀中學一樣係兩回事,我相信小學讀得好自然升到理想中學,注意 ...
小学讀得好……係小朋友自己讀得好,定靠家長發功讀得好,當中有—的分别~

MASAYA 發表於 15-12-24 12:52
我既定義係:小學讀得好係小朋友自己學習到,考試好又另一回事
小学考試相对straight forward, 学得好,只要小心,考得差既机会比較少。

YmOra 發表於 15-12-24 23:22
我都認同影響學生的因數實在好多好多,選到不喜歡科目...假B1學生...朋輩影响...遇到好老師...等等很多很多 ...

我諗紧如果band1校收band1生都不能有100%入U率是負增值的話~禁照計入得八大既都係全港的top15%精英学生,但都有人畢唔到業或被开除或drop out, 禁大学又算唔算負增值~
老師質素都好重要……我諗中四揀科方法、学校係咪進取定靠食DSE前老本……都有d影响~

YmOra   咁要睇焦點是聚焦於單一個體學生身上呀?!還是聚焦於整個辦學機構身上呢?!   發表於 15-12-26 09:20
王家爸爸  分析統計時要去除個别特殊案例  發表於 15-12-25 12:39

elbar 發表於 15-12-25 12:38
每個學生都係獨立而獨特個體(非機械人), 純靠公開試數據當然未能完全揀選最適合學校  ...
我都覚得係~~但凡同人有关既野,好难有formula計,唔係1+1=2禁,亦無定律~正如ek上大家都認同無教仔方程式一样,你work唔代表我work.
禁其實係咪好似奧运計分禁,撇除最高同最低分,然後計平均分好d? 撇除狀元同入唔到U果d学生,中间果班入到U既学生越多就越好,禁咪夠~再挑剔係咪海外升学、讀咩科就有d蛋裏挑骨头既感覚?
‹ 上一主題|下一主題