用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 可唔可以俾d意見?轉唔轉校好?
go

可唔可以俾d意見?轉唔轉校好? [複製鏈接]

都就开学,想轉都太遲了?

有無同佢商量过?佢对轉校意下如何?

已經係中学生,要多溝通啊~~多瞭解佢諗乜、想点,大家互相配合先成事。大个啦,唔再係家長想佢行東就行東~唔係就算你轉佢去另—间学校,佢亦可覚得無面,唔开心罷讀都係一样。

Set个短期合理期望先啦~~年年升1x名,去到考DSE已經係4、50名內~

cmsm 發表於 15-8-4 09:03
已經有set,但佢就係一諗就諗自己無可能做到,所以就唔去做啦

升10名,每科多幾分就可以。佢有無邊科強dd呢?從果科入手~信心要由成功既經驗build up,佢有科叻就可以帶動其他科。同佢講,有d老師煩/唔明講乜,間間學校有,級級都有,唔明就問到明,老師解唔明就問同學。其實去9x名未去到墊底,要爬升到中間1/3既尾都唔喺唔可能。

佢同個私補老師傾得埋嗎?你可以請個老師鼓勵下佢,讃佢多d,有時差不多年紀會啱channel d,說話啱聽d~你有提佢,成日叫佢去試,要聽就一句都聽左入腦,唔聽,你重重複複講同樣既野都無用,要改下個方法吖~試下同個補習老師夾下計,睇有無其他方法,起碼補習後喺有進步吖~

cmsm 發表於 15-8-4 09:47
暫時今期電腦最叻囉
我都有同佢講,努力多少少,高少少,咁就都算係成功呀
佢真係唔聽我 ...
講左禁多性格上既缺点,难道个女半点优点都無?从优点著手会唔会好d?—个人总唔会—無是处吧?呢个年紀係好自我中心,个个—样,有時要耐心揾个位入……
‹ 上一主題|下一主題