用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 K2對衡道吹水區
樓主: bearwhat
go

K2對衡道吹水區 [複製鏈接]

回覆:bearwhat 的帖子

今日真係唔該晒你,幫我留意個細放學。

回覆:hs_mama 的帖子

以上係特別感謝Be a r w ha t講架。

引用:大家好!我個囡今年讀K2+Apple+班,多多指

原帖由 jlky 於 14-08-15 發表
大家好!我個囡今年讀K2 Apple 班,多多指教!
好了,又同你囡囡做同學仔

引用:回覆+bearwhat+的帖子 Hi+hi,+我係n+班插

原帖由 fishstoneb 於 14-08-15 發表
回覆 bearwhat 的帖子

Hi hi, 我係n 班插班生, 9月至返學, 想問下8/9 (中秋八月十五) o個日, 洗唔洗返學?
應該中秋翌日先放假

星期一派手冊就知今年全年假期架喇

引用:唔該曬 星期一收到手冊,可否update一下我o

原帖由 fishstoneb 於 14-08-16 發表
唔該曬
星期一收到手冊,可否update一下我o個曰是否school day?Thanks

...
你都會收到手冊架,逢星期一比手冊番屋企。最後一兩版有全年假期

做乜見到我個名?好似攪到我post出黎咁。我兩個細路,諗住讀津校。不過大家都加油啦!

兩年前佢仲係BB, 時間過得好快,咁快就默書。突然間,我以為佢已經讀緊小學。

回覆:K2對衡道吹水區

方方是傳統幼稚園,讀上去K2, 你有心理準備自己是會去谷小孩的爸媽才去讀較好。

K1上學期表面家課劃線,堂課卻已寫晒A-Z.  K1下學期寫字(中英數)。K2功課開始多,又有默書。

中文默書好深。英文默書剛開始,未知之後加到幾多字。

小朋友若屬活潑型,會多表演機會。若屬怕醜型,就較少演出機會。

回覆:hs_mama 的帖子

明天可以去旅行,yeah!!!  呢個星期係玩樂週。

回覆:K2對衡道吹水區

今日真係好好玩。好玩過上兩年好多丫。

回覆:sushimama 的帖子

本身有賓賓姐姐,所以一般英文對答都冇問題,家校都有幫助。其實K2英文已經跳出oral這個圈圈,較著重phonics併音、認字、reading,甚至串字dictation。

起初成家(包括小孩及家長)都唔慣dictation, 我都曾懷疑用不用那麼早k2上學期就要開始默書?仲要中英每星期一齊黎?

但依家小朋友已習慣隔天睡覺前自己練寫生字,方方幫到佢在不知不覺中自動自覺温習,這點我覺得對日後上小學,應該會適應得好快。

回覆:sushimama 的帖子

基本上同學們都會試下見直資或私校,我都不例外,只是我有兩個孩子,較prefer津校,將來輕一點負擔。

引用:Hi,我係方方k1家長,唔知有冇家長有女裝夏

原帖由 mansy0507 於 15-03-18 發表
Hi,我係方方k1家長,唔知有冇家長有女裝夏季校服唔要呀,因n班用個條已唔岩著了,thx

...
你不如去FB那邊問啦。

回覆:purin18 的帖子

你好想N班做閱讀報告?對不起,方方N班不太要家長做太多東西的。我個人覺得家長自己伴讀就可以,何必苦了自己(家長)?

回覆:day_bo 的帖子

學期快結束,在此衷心讚賞老師。

小兒愛上學,非常喜歡學校老師及同學。呢樣野我覺得第一要緊,謝謝老師營造快樂的幼稚園生活及教導小兒要和所有同學做朋友。

由於是全日組,自理方面學識用筷子食飯、褶衫、褶被等。

多謝所有老師的指導,中英普真的進步不少。

‹ 上一主題|下一主題