用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想小朋友愉快學習, 有甚麼選擇?
樓主: babysing
go

想小朋友愉快學習, 有甚麼選擇? [複製鏈接]

Re: 想小朋友愉快學習, 有甚麼選擇?

不是直資/私立學校才有愉快學習, 香港的家長只會盲目批評教改, 如果教改令到學校變得更催谷, 我認為學校和家長的問題比較大. 事實上, 教改後, 不少官津校的授課方式也是活動結合傳統的, 功課一樣不算太多, 特別是抄寫的功課一樣少, 低年班課堂也會用動作或用唱歌形式, 讓他們對課文有更深刻印象...
找學校如果是以孩子為出發點, 只要細心搜集資料, 會發現仍有不少用心的學校.

我個同事個仔由升小一下學期開始, 每天放學(3:30PM)由補習社接放學, 一直留到晚上7:00, 跟本同我地返工

各位媽咪,

今期 "親子便利" 有個大標題介紹""全港直資小學 Top 10 逐個講"" 資料都好齊, 有興趣睇下啦     

見到d同班同學(即加拿大長大果d鬼仔鬼妹), 原來過去十幾年, happy happy又一日

If you have the experience to work with the them, you will know that they are happy happy又一日, but the completion date of the task is always postponed.

為左呢件事, 佢唸左好多野, 唸點解自己細個咁樣, 人地又咁樣, 到頭來, 咪又係返返果條路!

Knowledge is your forever asset. It it not waste of time if you work hard.

一日一版生字加日記, 已經可以學到好深既中文

It is already very painful.

In my opinion, 活動學習 is good when both the school and parents are willing to spend time and make efforts. It is time consuming but has better result. In addition, there is more difference in the progress between students. I saw a video clip of a lesson when I attended an introduction seminar of a DSS school last year. I saw some students participated happily in the activity but it seemed that some students in the background did not know what was happening. Parent should pay attention to the repeat rate of those schools.

I think if 傳統學習 needs to study an hour a day, 活動學習 should spend the same amount of time in studying, otherwise your kid will lag behind.

同意bk2005.

活動/愉快教學,會更花老師的心機和時間。我也試過用拼字遊戲去串生字,結果花了很多時間,不如拿拿淋串完,同佢玩十五分鐘仲實際。

我一直認為:除非你打算去外國升學或一路都讀國際學校,否則不如揀番普通學校好過,起碼容易d"承接"香港的中學嗎!

幼稚園時代還可以活動的,認下字呀,加數比賽呀咁。大過仔始終要學下grammar,其他理論都多咗,"活動"的情況少d都應該的。

學習得愉唔愉快,有時取決於家長,揀間功課唔多的學校,家長不企圖令他名列前茅,可能佢會好開心,相反,我又有一個故事,我的朋友揀咗間直資全日制學校,但放學後,要個女去學公x式中英數,另加補習、游泳、跳舞、鋼琴...星期一至日冇日得閒,開心嘛?

個人看法:no pain no gain個pain唔係真係好痛好痛咁解,會唔會係引伸解"付出"呢?

亞女讀活動教學幼稚園,亞仔讀P3都係活動教學,不過佢講過上堂既情況,我5記得要問番佢。亞仔一樣有英�中既grammer學,仲要教幾本。活動教學唔一定要用好多時間,睇番老師點arrange。
快快趣趣,拿拿淋講完,我地細個時候既教育咪甘籮!智識唔係教得多就得!係講吸收+!
上到中學,E+講通識&+做好多project。

��學習得愉唔愉快,有時取決於家長,揀間功課唔多的學校,家長不企圖令他名列前茅,可能佢會好開心��

我地細個咪讀傳統小�中學,返屋企爸爸媽媽都5理,甘我地咪好開心??
我之前鄰居個媽咪大陸人,個女日日係條街玩,佢亞媽又5識教,甘個小朋友又係好開心?

愉快學習係一種學習方法,唔係放輕鬆d小朋友就好似=愉快學習,或者家長不企圖令小朋友名列前茅better than愉快學習,愉快學習一樣可以名列前茅唔比傳統既小朋友差。

bunny 寫道:
同意bk2005.

活動/愉快教學,會更花老師的心機和時間。我也試過用拼字遊戲去串生字,結果花了很多時間,不如拿拿淋串完,同佢玩十五分鐘仲實際。

我一直認為:除非你打算去外國升學或一路都讀國際學校,否則不如揀番普通學校好過,起碼容易d"承接"香港的中學嗎!

幼稚園時代還可以活動的,認下字呀,加數比賽呀咁。大過仔始終要學下grammar,其他理論都多咗,"活動"的情況少d都應該的。

學習得愉唔愉快,有時取決於家長,揀間功課唔多的學校,家長不企圖令他名列前茅,可能佢會好開心,相反,我又有一個故事,我的朋友揀咗間直資全日制學校,但放學後,要個女去學公x式中英數,另加補習、游泳、跳舞、鋼琴...星期一至日冇日得閒,開心嘛?

個人看法:no pain no gain個pain唔係真係好痛好痛咁解,會唔會係引伸解"付出"呢?

補充
雖然現時D學校用活動教學做賣點,始於唔夠國際學校甘活,但比起傳統教學,真係思想開明D(純個人意見!唔係話傳統學校就=5開明!)。
亞仔說上堂氣分很好,中文有一PART係剪報做記者,如抽到(只抽一個)要出去對著成班同學講段新聞content&comment,抽唔到就唔冼講啦。但果日成班同學就籮著份剪報,讀到冬瓜爛熟,已經令D小朋友記多點生字&訓練口才

我覺得教grammer更唔應該"拿拿淋"咁去教, 我地細時d老師就係"拿拿淋"咁去教, 所以好多同學都係一知半解, 上到中學先知大件事, 個底打得唔好更加無興趣學習.

現在既活動教學既學校有部份已經用外籍老師教英文亦係小班教學, 好多文法上既野已經係日常生活中不斷咁運用緊, 唔駛特登話比小朋友知he, she, it既動詞要加"s", 過去式有些就加"ed".  學校會透過不斷應用而令小朋友加深認識.  我見囡囡好早已經識分"eat" 同"ate"既分別.  我覺得唔係要將所有野都理論化, 然後比一大堆note你番去讀,咁就會因為你有"pain"所以一定有"gain".  相反我覺得有時這樣的"催谷"只係令小朋友係好短暫時間對這些知識有記憶, 為應付考試而死記. 過後仍然未明點解.

想提一提, 唔係每一間直資學校都係少功課.  直資學校都會有傳統或活動教學兩種.
另就算讀傳統學校D小朋友亦有很多課外活動.
若是小朋友喜歡的課外活動, 就算每日都有佢地都會話少呢.  若佢地真係唔鍾意,逼得一時逼唔到一世,  所以開唔開心好睇小朋友嘅性格.

bunny 寫道:
同意bk2005.

http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

Marymama88 寫道:
..... 所以開唔開心好睇小朋友嘅性格.

非常同意!
我的孩子在傳統小學讀書, 他返學很開心, 很喜歡上堂. 最不喜歡在家做功課, 因為會讓我打 但最近我不打了, 他就更開心.
老實說, 甚麽類型的學校好, 真要看很多因素(孩子個性, 家長要求, 家庭負担能力等)
但小朋友上學是否開心, 還要看他遇到的老師好不好, 尊不尊重孩子, 有否讓同學欺負等等.
愉快學習是指孩子哪方面愉快呢?
for every one criticism, three positives must be given.

jessicalau, coffee, Papa2000,JodiYang
Pls check PM
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

del.
‹ 上一主題|下一主題