用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 只想讀上午班,應否只填上午班,還是上下午也選呢? ...
go

只想讀上午班,應否只填上午班,還是上下午也選呢? [複製鏈接]

只想讀上午班,應否只填上午班,還是上下午也選呢?

如題.有何意見!

Re: 只想讀上午班,應否只填上午班,還是上下午也選呢?

我只填上午班, 亦可以報考到心儀的幼稚園的上午班..

我都係只填上午班, 我就報定多一間. 萬一編唔到上午班, 都有得諗吓讀定唔讀. 因為我極之唔想個囡返下午班.

如果只想讀上午班, 咁就只好填上午班, 否則學校多數會編你的小朋友讀下午班, 另外如果你的小朋友是細仔﹐讀下午班的機會仲大, 因下午班比較少學生, 學校會認為比較容易照顧

[quote]
焯媽媽 寫道:
我只填上午班, 亦可以報考到心儀的幼稚園的上午班..[/quote

Which kinder your child is studying now?

Radiomama

As most parents prefer to have am class, your child may be assigned to pm class if the school find that you don't mind.   

原來係咁樣我真係唔知,咁點算?
我以為一定要填,我都唔會比囝囝讀下午班,
有冇辨法補救?
thanks!

fonie 寫道:
如果只想讀上午班, 咁就只好填上午班, 否則學校多數會編你的小朋友讀下午班, 另外如果你的小朋友是細仔﹐讀下午班的機會仲大, 因下午班比較少學生, 學校會認為比較容易照顧

我個人覺得如果間學校我去想入讀我會上/下午都填, 因為入呢間學校機會大d,如果不幸地編左入下午跟住比信學校轉返上午我諗會容易過去求位   

billysim,

請問你小朋友讀創價上/下午班呢?(因為我在創價topic留意到你個名),當年報名是否上/下午都填?

我個囡一定要午睡的,所以一定唔可以讀下午班,如只選上午班,又驚學校覺得我們無誠意讀呢!如兩個都選,又驚學校派咗去下午班先,留番d位比其他只選上午班的申請人呢!而且相信派咗下午班,都幾難轉到上午班,因為派到的都好少好放棄上午班學位.所以在面試時一定會同老師解釋個原因,希望她們諒解吧!

billysim 寫道:
[quote]
fonie 寫道:

我個人覺得如果間學校我去想入讀我會上/下午都填, 因為入呢間學校機會大d,如果不幸地編左入下午跟住比信學校轉返上午我諗會容易過去求位    [/quote]

[quote]
clarachel 寫道:
billysim,

請問你小朋友讀創價上/下午班呢?(因為我在創價topic留意到你個名),當年報名是否上/下午都填?

我個囡一定要午睡的,所以一定唔可以讀下午班,如只選上午班,又驚學校覺得我們無誠意讀呢!如兩個都選,又驚學校派

billysim,

Thanks!我吔而家住東涌,到時會自己送囡囡返學,或者會搬出去近番間學校.你囝仔是否搭校車?最遠是否只去到青衣呢?

clarachel 寫道:
billysim,

Thanks!我吔而家住東涌,到時會自己送囡囡返學,或者會搬出去近番間學校.你囝仔是否搭校車?最遠是否只去到青衣呢?

我阿仔搭保母車返學(青衣HK$750/月), 而東涌有無我就唔知   

醒目開學勳章

Hi billysim,

你仔仔讀下午班,怕唔怕佢上小學時會唔習慣早起呢?

utopian 寫道:
Hi billysim,

你仔仔讀下午班,怕唔怕佢上小學時會唔習慣早起呢?

我唔係好怕因為我覺得小朋友識應能力好強, 好快應該ok既   

billysim,

可否講講讀下午班

Hi Radiomama

我阿仔每朝(日程表)
起身:約8:30-9:00跟住飲奶食下蛋糕/雞蛋呢類小食
午餐:約11:15-11:30
沖涼:約12:00, 換衫返學
返學上車:約12:40
放學下車:約5:20
午睡:唔係日日(有時放學返黎
‹ 上一主題|下一主題