用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生/創價如何選擇
go

民生/創價如何選擇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

民生/創價如何選擇

本身已決定讀MS,但剛創價來電說PM CLASS有位,攪到我個心15 /16唔知點擇,MS都是PM CLASS 不用坐車,已創價要坐校車,但創價環境好像比較乾淨,MS就舊D,創價已申請加價如批就$1600學貴.請大家比D意見呀,明早要CONFIRM.

Re: 民生/創價如何選擇

比我會讀soka,環境舒適和衛生冇得頂,教職員愛心爆棚,除非好喜歡民小,(亦不是一定直升小學,不過應該比較外界學生有優勢)民生小學一個月學費$28xx元,這點亦是我不考慮他們的原因.看你的住所相信在ms附近,就算需要乘校車的話,我猜也不是太大問題的,而且他們有自己的校車,無需擔心要自己通處找.
小小意見,希望幫到你啦. :wink:  :wink:
windymama 寫道:
本身已決定讀MS,但剛創價來電說PM CLASS有位,攪到我個心15 /16唔知點擇,MS都是PM CLASS 不用坐車,已創價要坐校車,但創價環境好像比較乾淨,MS就舊D,創價已申請加價如批就$1600學貴.請大家比D意見呀,明早要CONFIRM.

如果支出和交通是你的考慮的原因,因民生學費比創價學費加車費便宜,當然是選民生比較化算。

如果你目的是希望升讀民生小學(私立學校),當然是選民生機會較大。

撇除以上兩個因素,則創幼值得你考慮。

醒目開學勳章 貢獻勳章

windymama,

如果唔想煩派位問題就揀民生, 但小學會轉全日, 學費約$3,000/1個月, 唔係平嫁!

我都聽朋友講讀創價幾好, d小朋友讀得好開心!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

醒目開學勳章

多謝大家的意見,我會認真考慮一下....
其實之前我心中是創價,但是後備,我所以才選民生,一來貪佢唔使搭車,但我就唔會上民小,因學費太貴,我諗住出去大抽獎的,不過又唔知民幼的小朋友如大抽獎學校會唔會唔鍾意,而且聽人講民幼好多什費.....另聽人講創價抽到的小學都唔錯.
其實最緊要小朋友讀得開心.
請問創價係咪活動教學,程度如何 ???

醒目開學勳章 貢獻勳章

既然唔會考慮讀民小, 揀創價好過啦!
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

贊成      開心有自信,選soka吧.你的小公主應該會讀得開心.
monkey妹 寫道:
既然唔會考慮讀民小, 揀創價好過啦!

醒目開學勳章

既然心目中的學校係創價,唔好諗咁多啦!!!,一於創價..
其實補中後補真是好好運   
創價係活動教學..
‹ 上一主題|下一主題