用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區轉油尖旺區會跌band嗎?
go

中西區轉油尖旺區會跌band嗎? [複製鏈接]

中西區2線小學35左右/120,保守估計1C,如果轉油尖旺區會否多啲選擇呢?因為問左老師都俾唔到意見
   0    0    0    0

中西區和油尖旺都是強區,不會跌banding

Beautypeople 發表於 23-12-5 16:28
中西區2線小學35左右/120,保守估計1C,如果轉油尖旺區會否多啲選擇呢?因為問左老師都俾唔到意見:laugh2cr ...

不會跌Band。

看男/女。女仔在中西區B1夠位,不要轉。中西區B1男仔可考慮轉校網大抽獎,但視乎喜歡男校或男女校,其他校網或者比油尖旺更好。

tpmon 發表於 23-12-6 13:26
不會跌Band。

看男/女。女仔在中西區B1夠位,不要轉。中西區B1男仔可考慮轉校網大抽獎,但視乎喜歡男校或 ...

不討論轉區與否~

重點在非強勢小學,中西區 35/120係边緣人~

tpmon 發表於 23-12-6 13:26
不會跌Band。

看男/女。女仔在中西區B1夠位,不要轉。中西區B1男仔可考慮轉校網大抽獎,但視乎喜歡男校或 ...
如果男仔想讀男女校,邊一區(除新界)會較好? 謝謝

mcl233 發表於 23-12-6 15:27

不討論轉區與否~

中西區邊緣人轉去較弱的網也不會跌Banding。

我知灣仔區比中西區強,還有那些?

jjbbmom 發表於 23-12-6 15:35
如果男仔想讀男女校,邊一區(除新界)會較好? 謝謝

香港東區、九龍城區和沙田區比較多好的男女校。

tpmon 發表於 23-12-6 15:37
中西區邊緣人轉去較弱的網也不會跌Banding。

我知灣仔區比中西區強,還有那些?

我冇對轉區有任何建議~

只係提樓主,边緣人轉區係存在一定風險,就算本區,若係B2A,中西區都係50/50派英中,樓主要小心評估一下,B1中西區當然非常穩陣~

tpmon 發表於 23-12-6 15:39
香港東區、九龍城區和沙田區比較多好的男女校。

KL3 好似幾正 wor...同埋地區都好適合。不過我唔熟悉d 中學。

For 男仔,KL3 有冇B1A中學係類似 中西區 KC/ SJC ga?

jjbbmom 發表於 23-12-7 10:08
KL3 好似幾正 wor...同埋地區都好適合。不過我唔熟悉d 中學。

For 男仔,KL3 有冇B1A中學係類似 中西區 K ...

如要似KC/SJC,咁就得LSC
如要B1B,就會多啲選擇

jjbbmom 發表於 23-12-7 10:08

For 男仔,KL3 有冇B1A中學係類似 中西區 K ...

可看以下hkpapa852 post #8。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873605

KL3 神校喇沙(LSC) 比SJC 和 KC 更勁,自行非常難考入。

你問男女校,KL3 就是超多好的B1B 和 B1C男女校選擇,這區家長在大抽獎階段非常幸福。

tpmon 發表於 23-12-7 10:17

Thanks!

LSC 比較似 SJC,  可以歸類爲大抽獎“富貴險中求”

jjbbmom 發表於 23-12-7 10:20
Thanks!

LSC 比較似 SJC,  可以歸類爲大抽獎“富貴險中求”

自行18區的中學都可選,不用搬屋。

若要轉跟地址大抽獎,就要搬屋申請。KL3 絕對是一個好的大抽獎校網,B1位足夠 (如果只target B1A 校,要参看以下hkpapa852 列出全港最好的12間男女校,有10間是官津校)。

HK1: 聖保羅男女中學 SPCC
HK3: 張祝珊英文中學 CCSC
HK4: 港大同學會書院 HKUGAC
KL1: 伊利沙伯中學 QES
KL4: 保良局第一張永慶中PLK#1
NT1: 聖公會林護中學
NT2: 荃灣官立中學
NT3: 保良局百周年李兆忠紀念中學
NT5: 香港道教聯合會鄧顯紀念中學
NT7: 聖公會曾肇添中學 TST
NT7: 沙田浸信會呂明才中學
NT7: 沙田崇真中學

tpmon 發表於 23-12-7 10:17

剛剛 check 左 pdf, 男女校其中華英, 迦密, 旅港,黃笏南都好多位。

我估大抽獎填完呢幾間都可以收工

jjbbmom 發表於 23-12-7 10:31
剛剛 check 左 pdf, 男女校其中華英, 迦密, 旅港,黃笏南都好多位。

你孩子在中西區讀小學,住九龍城區?

華英和迦密在自行階段的競爭都好大,不易入,但在大抽獎乙一可博其中一間。

tpmon 發表於 23-12-7 10:34

華英和迦密在自行階段的競爭都好大,不易入,但在大抽獎乙一可博其中 ...

中西區讀小學,一兩個月内會搬去其他區,九龍城絕對係一個好好的選擇,長遠都好適合我屋企。

jjbbmom 發表於 23-12-7 10:38
中西區讀小學,一兩個月内會搬去其他區,九龍城絕對係一個好好的選擇,長遠都好適合我屋企。
...

留意經小學申請轉校網大抽獎有deadline,小學的校內deadline 最後一次機會申請保守是2月初。

tpmon 發表於 23-12-7 10:44
留意經小學申請轉校網大抽獎有deadline,小學的校內deadline 最後一次機會申請保守是2月初。
...
多謝提醒!
我有留意啊,同埋都登記埋電子平臺,好似可以再遲過學校 deadline d d.

tpmon 發表於 23-12-7 10:34

華英和迦密在自行階段的競爭都好大,不易入,但在大抽獎乙一可博其中 ...

多謝前輩忠告

我 check 左 d post, 根據我個仔的情況,如果九龍城區,我會首選迦密。

最差情況係 銀禧 定 陳瑞祺?  講真如果係陳瑞祺 (B2), 咁好似其實同中西區男仔差唔多,因爲中西區
男仔B1保險綫都係一間(B2 ..... may beeeeeeeeeeee B1C) 學校。

jjbbmom 發表於 23-12-7 12:54
多謝前輩忠告

你孩子是中西區Band 1(頭/中/尾)生?

你不考慮B1C丘佐榮?

你要在EK search KL3 大抽獎如何填,特別是hkpapa852 的posts。

很多外區的B1好中學每間也借幾個位比KL3,這些也可以在乙部填。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊