用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無offer 既媽媽千其唔好灰心!
go

無offer 既媽媽千其唔好灰心!   [複製鏈接]

我想鼓勵所有媽媽,小朋友真係無心儀既小一offer 都無所謂,大不了讀住一間次選先,之後插班轉校大有人在!

千其唔好意因一次失敗就放棄呀!

我大囡當年無直資收, 後來去左國際學校,而家直接轉入私校,完全無問題! 條條大道通羅馬,最緊要同小朋友一齊努力,到合適既時間表自然有出路(emoji)
   6    0    0    0

其實係咪應該話是金子那裏都發光呢,點解要轉來轉去呢

snakesnake2013 發表於 23-11-3 17:59
我想鼓勵所有媽媽,小朋友真係無心儀既小一offer 都無所謂,大不了讀住一間次選先,之後插班轉校大有人在! ...

正面,多謝鼓勵!

回覆樓主:

真心好灰。咁多間都reject,算係全軍覆沒, 咁樣我明嘅,即係水平未夠,唯有再加油d。international school 就肯定無錢比佢讀,私小太貴個d也不行,津校出來唔知夠不夠力再考插班。

如果出年最後無心儀的收,就只能寄望大抽獎有運行。

要等到出年心情好不安,一個offer都未有。不過我無表現出比吖女睇到。就係覺得 小一這個遊戲玩足成年而未有offer, 做吖媽心情 一直 忐忑不安。吖女就無野嘅每次都開心去in。><

northernstar123 發表於 23-11-3 18:43

真心好灰。咁多間都reject,算係全軍覆沒, 咁樣我明 ...

其實津校都可以讀住先! 只要讀得好,日後唔驚無學校收

回覆 northernstar123 的帖子

其實直資係得果咁多間,個個都去爭Lee 堆,預左難爭。普通私校就易考d,機會多d。

snakesnake2013 發表於 23-11-3 18:49
其實津校都可以讀住先! 只要讀得好,日後唔驚無學校收

津校都有分好唔好,吖女係細膽dd, 比人蝦不敢反抗個d, 乖乖女型。所以我怕抽獎抽到好差的。如果好差就再叩門,唉。

Bicanna 發表於 23-11-3 19:00
回覆 northernstar123 的帖子

其實直資係得果咁多間,個個都去爭Lee 堆,預左難爭。普通私校就易考d,機會 ...

明嘅,平靚正肯定未輪到我。唯有加油

我作為爸爸我好明白,呢個遊戲我仲參與緊,我而家都係得一個 waiting 幾個 reject ,一個 offer 都未有,曾經我都好灰心,但我工作時見到兩個新同事嚟自兩間直資及私校,但佢哋又無乜特別,都係打一份好普通既工,讀啲好普通既大學,我又突然諗通咗,其實除非讀到啲一線神校,如果吾係其實同官津既出路又好似吾係差好遠

heidya    發表於 23-11-9 12:16

回覆 jerrytko 的帖子

讀直私係buy 佢地一d 野,語境,學習模式等。如果太普通,其實讀津冇咩分別。

jerrytko 發表於 23-11-3 22:22
我作為爸爸我好明白,呢個遊戲我仲參與緊,我而家都係得一個 waiting 幾個 reject ,一個 offer 都未有,曾 ...

完全同意!

學校只係起步階段,最重要係小朋友日後讀成點,只要讀得好、想轉又得,唔轉又得.

唔需要為左一年級入學令大人受壓,小朋友又唔開心.

當年家姐考一綫私校同直資,全軍覆沒,無一間有offer, 而家插班咪一樣!所以我更明白,路仲有好長, 唔使咁愁(emoji)

northernstar123 發表於 23-11-3 18:43

真心好灰。咁多間都reject,算係全軍覆沒, 咁樣我明 ...
其實好多津校都唔錯,都有俾小朋友發光既機會,唔使咁氣餒。加油!

Same,我囝冇直資offer,經歷自行、抽獎、叩門,食晒全餐最後叩入二線津校。感恩佢而家讀得好開心,我同佢冇壓力,近排香港好多學生自殺,睇到呢啲新聞真係好唔開心,希望家長同學生都唔好逼得太緊,相信上天會有最適合嘅安排。

eit2003 發表於 23-11-3 22:55
其實好多津校都唔錯,都有俾小朋友發光既機會,唔使咁氣餒。加油!

我知道津校有好多好,我不介意吖,係有時擔心吖女係太傳統的小學會適應不好,但我明白嘅,有時係家長比壓力個小朋友。

jerrytko 發表於 23-11-3 22:22
我作為爸爸我好明白,呢個遊戲我仲參與緊,我而家都係得一個 waiting 幾個 reject ,一個 offer 都未有,曾 ...

我其實唔係唔明白,但係過不到自己個關,我覺得係咪當初決定錯咗幼稚園,現在是卷幼+多外補。收reject 收得多,人就好down ,多次doubt 自己係咪安排失當。佢大女但得15分 ,自行無什麼希望,靠抽獎太不可靠,才try直私先。結果接近全軍覆沒的成績令我好down, 但我知我報的都係一線直私,有咁結果不怪小朋友。現在努力研究下大抽獎揀咩好。

northernstar123 發表於 23-11-4 00:30
我其實唔係唔明白,但係過不到自己個關,我覺得係咪當初決定錯咗幼稚園,現在是卷幼+多外補。收reject 收 ...

我個人覺得讀卷幼同名幼好似分別吾太大,我大女讀 ST cat 係超名幼啦,咪又係一個 offer 都仲未有,最重要係小朋友表現,我都同太太講,嚟緊細仔吾洗再讀啲名幼啦,反正見私校直資都無乜優勢。

請問最後去左邊間讀啊?

915chloe 發表於 23-11-4 08:45

請問最後去左邊間讀啊?

今年先k3 (emoji)(emoji) 而家仲搏鬥緊,今日見完真道二見,希望有好消息

一齊加油! 我地今日都係真道二面! &#128170;&#127995;&#128170;&#127995;希望有好消息
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊