用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖喇拔
go

聖喇拔   [複製鏈接]

新手媽媽提問:阿仔今年K2,Target聖喇拔,已搬入41校網。阿仔大B,內向文靜,專注受谷,社交一般般,運動冇天賦。宜家上午返學術較深卷幼,下午返學術中等私立龍幼,都係屋企行路10分鐘內到,阿仔返學好開心,暫時冇話過累。外補劍橋starters,出年4月考。其他都係當玩咁嘅學游水、畫畫、圍棋、朗誦、田徑,主要係加強體能同自信。因我地2個要返工平時我每日陪佢親子閱讀中英文書15分鐘,爸爸同佢玩玩具踢波30分鐘,其他時間都得工人姐姐陪佢,工人算外向鍾意講嘢,阿仔英文對答流利,不過口音唔夠好。平時星期日上午返童軍,之後帶佢周圍玩,接觸大自然或者同其他小朋友一起。

出年考直私,意向DBS同SPCC,考唔到抽LS加叩門。唔知仲需要準備d咩嘢?我個人理解,呢d神校面試,學術係最基本嘢,三文兩語係為入到second in,之後學校係揀小朋友性格、天賦、潛力。所以想請問:
1,學術方面,仲需要係邊d方面努力?考cert? 比賽?
2,直私倡導一體一藝,是否需要學一樣樂器,呢個係短板,因我地兩個都淨係鍾意唱歌,係樂器盲。一直猶豫緊學唔學鋼琴,因為一開始學就要唸大人同小朋友是否可以一路堅持落去。或者學其他較簡單、冷門的樂器,對入學校樂團有幫助。
3,soft skills我唸咁細小朋友,好難話點樣去train,由佢自己發展,最多我地多d陪佢出去玩,見多d人,見多d市面。
4,referral letter有冇用?邊d人嘅幫到手?
其他我唸唔到仲可以幫佢做d咩。

(我老公成日笑我周圍同人講要考聖喇拔,唔怕俾人笑,我話仔得K2,都唔可以有呢個夢想咩?我努力咗,結果就留俾個天決定啦,我冇後悔就得啦!)
   40    0    0    1

yymama81 發表於 21-12-4 11:44
新手媽媽提問:阿仔今年K2,Target聖喇拔,已搬入41校網。阿仔大B,內向文靜,專注受谷,社交一般般,運動 ...

唔好意思,想問下小朋友已經讀2所幼稚園,會利用咩時間學劍橋、田徑、游泳、圍棋、朗誦、畫畫呀?星期日上午就童軍。

回覆 PTL_L 的帖子

平日放學之後學畫畫,劍橋,星期六上午係學校一次過有3樣嘢,係學校arrange嘅,下午學游水,全部係屋企附近,行路幾分鐘。

新手媽媽提問:阿仔今年K2,Target聖喇拔,已搬入41校網。阿仔大B,內向文靜,專注受谷,社交一般般,運動 ...

SJPS / LSPS 為 大熱津校
自行 請問多少分 25分(舊生+宗教)?
大抽獎 甲部全港 乙部本區 看運氣
叩門 競爭激烈 關係人士有優勢

回覆 Poyau 的帖子

我地得15分,N無人士,搏大抽獎+叩門

我小朋友有幸入到spcc second in(無關連人士),結果要下年先知,但我想講,你學/玩果堆野,spcc係唔會點理的。。。
我小朋友係零外補,零樂器,零運動,零cert,只係去樓下玩下畫班同跳舞。

Spcc好重視說話能力,特別係廣東話溝通,非常重要,與其玩一大堆野塞爆佢時間表,不如抽多d時間同佢吹下水,抽多d時間睇書,spcc係非常重視閱讀

Darklady 發表於 21-12-4 13:00
我小朋友有幸入到spcc second in(無關連人士),結果要下年先知,但我想講,你學/玩果堆野,spcc係唔會點 ...

其實db 都係,無乜考學術,比較睇表達能力

我小朋友都係無外補無乜興趣班,參加童軍 學下游水,學術主要靠學校

反而臨近面試我成日同仔傾唔同 topic... 真係乜都講,例如去街市見到乜都講一輪,我覺得有幫助

我仔同樓主小朋友一樣比較內向 但專注,都欣賞樓主俾小朋友唔同活動訓練自信 不過都可以篩選下 可能效果更好,加油

yymama81 發表於 21-12-4 12:18
回覆 Poyau 的帖子

我地得15分,N無人士,搏大抽獎+叩門

Good luck
想博大抽獎 考慮報多啲直私
例如 SPC 英華 港同 赤提 ......

yymama81 發表於 21-12-4 12:10
回覆 PTL_L 的帖子

平日放學之後學畫畫,劍橋,星期六上午係學校一次過有3樣嘢,係學校arrange嘅,下午學 ...
請問是私幼定津幼arrange ar?另可以say no 嗎?如果星期六起上午學哂3樣,每個活動45 mins -1hrs,即大約3hrs,咪即係同一個星期返6日冇分別?

回覆樓主:

神校唔睇cert。除非樂器/其他項目拎過高認受性大獎,否則果d俾錢拎獎,IYXXC 之類專搞比賽的獎,無論畫畫/樂器,校長一睇就知有無料。

正如樓上講,廣東話表達力更重要,亦要睇下細路有無神校想要的性格特質。

另外,返兩間幼稚園小心俾學校知道會有反效果。但我知男神有收讀兩間的

妳最需要既係有心理準備,如果全部都入唔到咁點呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-12-4 14:48
妳最需要既係有心理準備,如果全部都入唔到咁點呢?

正解

聖喇拔可遇不可求。全副心力為左呢兩三間,衰左果陣應該覺得個天冧落黎。

聖又唔係有關係人士
喇又得15分
係得拔相對地N無無咁蝕

將眼界放闊一點好

Jean1769 發表於 21-12-4 14:59
正解

聖喇拔可遇不可求。全副心力為左呢兩三間,衰左果陣應該覺得個天冧落黎。
樓主此「聖」非彼「聖」喎,好似

PTL_L 發表於 21-12-4 15:01

咁你get到係咩聖呢。佢寫明左係乜聖喎

社交一般般 >> 阿拔很重視社交

PTL_L 發表於 21-12-4 15:01
第二段開頭寫晒出嚟
意向DBS同SPCC,考唔到抽LS加叩門。

PTL_L    發表於 21-12-4 15:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

見到返兩間幼稚園已經想慳返darm 氣~希望你成功,咁會好勵志

拔拔主要睇思維轉數,面試反而唔多睇學術,建議你刺激小朋友多角度思考

angelfish228 發表於 21-12-4 15:38
見到返兩間幼稚園已經想慳返darm 氣~希望你成功,咁會好勵志
我估幼稚園夜校應該有market

Zleep    發表於 21-12-4 19:29
jbbmom    發表於 21-12-4 16:34

回覆樓主:

大抽獎LS, 打算放棄龍小?
‹ 上一主題|下一主題