用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 從一個豬肉獎看最谷名幼有哪些
go

從一個豬肉獎看最谷名幼有哪些 [複製鏈接]

坊間有不少豬肉獎的比賽,其中一個豬肉獎有公佈得獎學生所屬幼稚園,所以我拿來做了一個小小的分析
該豬肉獎有一成人係金獎,兩成半銀獎,四成銅獎。即四分三人得獎。得獎人數376, 可推斷參加人數約為500。
廢話不多說,分享一下我整理的數據(得獎人數前十的學校)

学校

冠軍

亞軍

季軍

殿軍

金獎

銀獎

銅獎

金奖+

總計

學之園幼稚園

國際英文幼稚園

根德園幼稚園

民生書院幼稚園

聖公會幼稚園

維多利亞幼稚園

迦南幼稚園

加州天地幼稚園

劍鳴幼稚園

萊恩幼稚園

有趣的發現,冠軍不是出自名幼,而是元朗的一所津幼,所以在上表沒有出現。

不出意料的是LH雄踞獎牌榜第一,SC第二。雖然近年LH不停擴張,學生人數超過了SC,但55:32的懸殊比例,依然表明LH的家長刷獎狀比SC勤力好多
排第三的是KV,同樣不出所料,作為一個收生數目龐大的名幼,有意直私的家長自然不在少數。
排第四的是民生。這倒是比較意外,作為龍幼,在獎牌榜居然有15人,可見把民小當跳板的家長真不少。
排第五是聖公會,傳說中的happy school,不過看來他們的家長一點也不佛系,出來刷獎狀的比例一點都不比LH和SC低

第五第六的維多利亞和迦南,這就看不出什麼了,分校太多11 / 12個平均到每一個分校也就不足為奇,算係正常水平.
但接下來的劍鳴,加州天地,萊恩應該都只有一個校舍,出來刷獎狀的比例看來也不低。

如果按學生人數來調整的話,
LH ~ 10%,因為這兩年新開了幾個分校,學生基數難以計算,不過大致可以看成十個裡面有一個刷了這個獎,
SC: 7% , kV: 5% , MS 5%, SKH 7%
忽略維記和迦南,剩下的劍鳴,加州天地,萊恩都大約是5%
以比例來說,LH可稱為最谷,SC和SKH次之。

如果我們進一步考察金牌比例,LH/SC的金牌:獎牌是略高於1:7,或者說他們金牌得主佔他們整體學生大約為1%,而KV的金牌比例較高,有1/4同學拿到了金牌,換算到整體學生,佔比也大約為1%

民生的表現比較糟糕金牌比例1:7.5,換算到整體學生,佔比也大約為0.6%
而聖公會的表現則是另一端,金牌比例 1:2, 換算到整體學生,佔比為3.3%
劍鳴,加州天地,萊恩的金牌比例大約是1:3,而換算到整體學生,佔比約為1%

總結:
LH的家長刷獎狀的比例最高,SC和SKH次之。KV,KM,MS以及一些地區名幼出來刷獎狀的比例大致持平,都是5%左右。

而從成績來看,SKH學生水平明顯領先,反而LH/SC的學生沒有顯示出相對其他一二線名幼的優勢。
而有些二線私幼的成績也是不容小看,比如萊恩和加州天地

4    0    0    0

回覆 快樂火雞 的帖子

請問係邊方面既豬肉獎?英文?

之前都見過有人問會唔會通知校方攞獎,
以SC來說, 個個都通知的話, 校方理唔理?

快樂火雞 發表於 21-9-26 23:36
坊間有不少豬肉獎的比賽,其中一個豬肉獎有公佈得獎學生所屬幼稚園,所以我拿來做了一個小小的分析
該豬肉 ...
係唔係數學比賽?

香港XX數學協會

快樂火雞 發表於 21-9-26 23:36
該豬肉 ...

路過想問,其實呢個表既意義係咩 ?我都有報下比賽 但又唔係因為考小而做 亦無擺落去比學校睇 其實好多學校都唔睇 特別你所謂既豬肉獎⋯ 報黎都係想了解下小朋友水平 同刷獎好似又無咩相關連。

kc33 發表於 21-9-27 20:53
路過想問,其實呢個表既意義係咩 ?我都有報下比賽 但又唔係因為考小而做 亦無擺落去比學校睇 其實好多學 ...
有好多家長係升小放落portfolio

聖公會班家長,好多話佛系,但實際絕大部分都劍指spccps,低調地谷唔俾人知

看來我踢爆了聖公會家長的秘密

其實真心不需要問幾間名幼的學術水平,都係家長自己谷

回覆 快樂火雞 的帖子

以前對聖公會幼稚園了解比較少,只知入神校人數多。後來認識到好幾個畢業生家長都係較著重補習,仲話以前小朋友一放學就全部小朋友一齊去補習,上完一堂就上第二堂,講到佢自己都好興奮,感覺有點誇張。不過佢係覺得學校好好的。

Raccch 發表於 21-10-4 11:32
回覆 快樂火雞 的帖子

以前對聖公會幼稚園了解比較少,只知入神校人數多。後來認識到好幾個畢業生家長都係 ...

其實以每間/集團學校總人數去睇,SKH參與呢個比賽的比率可能仲高過名幼

Jean1769 發表於 21-10-4 19:17
其實以每間/集團學校總人數去睇,SKH參與呢個比賽的比率可能仲高過名幼
...
計落都係lh比例高d,skh同sc差唔多。三間都好谷

快樂火雞 發表於 21-10-4 20:07
計落都係lh比例高d,skh同sc差唔多。三間都好谷

我突登上網搵了呢幾間學校總人數(PN太細個應該未玩比賽住)

LH:今年畢業人數559人,K1-K3 共約1677人

SC:雅息士道291+291人;羅福道722+722人, K1-K3共2026人(資料來自schooland網站

KV:800+798=1598人

SKH:270+270人,3級共540人

民生:492+492人,共984人

劍鳴:184+184人,共368人

參與比率:

LH:55 /1677 3.28%
SKH:12/540 2.22%
KM:7/368 1.9%
SC: 32/2026 1.58%
MS:15/984 1.52%
KV: 21/1598 1.31%

有趣有趣

Jean1769 發表於 21-10-4 20:37

我突登上網搵了呢幾間學校總人數(PN太細個應該未玩比賽住 ...

感覺頭幾位結果同我有限的認知非常接近   當然一個比賽唔可以話數字具代表性,不過都反映咗部分家長態度

Raccch 發表於 21-10-4 22:31
感覺頭幾位結果同我有限的認知非常接近   當然一個比賽唔可以話數字具代表性,不過都反映咗部分家 ...

第二位我從來無諗過

認識的家長仲不停話佢哋學校唔係呢d路線,只係著重愛心 學校可能唔係呢個路線但家長就另計

Jean1769 發表於 21-10-4 20:37

我突登上網搵了呢幾間學校總人數(PN太細個應該未玩比賽住 ...
原來我少算了SC一個校舍我覺得你的數字乘三會更合理一點,畢竟豬肉獎年年都有,小朋友不會三年幼稚園年年都玩一次。

LH:55 /1677 x3 =  9.8%
SKH:12/540 x3 3 = 6.7%
KM:7/368 x3= 5.7%
SC: 32/2026x3 =  4.7%
MS:15/984 x3 = 4.6%
KV: 21/1598 x3 = 3.9%

這麼看來SC還是比較happy一些

快樂火雞 發表於 21-10-5 10:28
原來我少算了SC一個校舍我覺得你的數字乘三會更合理一點,畢竟豬肉獎年年都有,小朋友不會三年幼稚園年年都 ...

我的人數已係每間學校K1-K3總人數,所以不用乘三

呢個山寨統計至多反映家長心態而唔係學校取態,咁當然咩學校style收咩類型家長都可能有關係

但其實呢幾間都係差不多,學獎門人話齋,打和super

https://www.schooland.hk/kg/

學生人數(三年加起來)
根德園幼稚園 1748
國際英文幼稚園 1456
又一村學校 1338,免費
蘇浙小學校 1294
民生書院幼稚園 1264
聖母無玷聖心幼稚園 1238,免費
香港培正小學(幼稚園) 1051
珈琳中英文幼稚園 1046,免費
。。。
高主教 774
約克 724
萊恩幼稚園(元朗) 674
銅鑼灣維多利亞 562
聖公會 540
寶山 476

不是幫他賣廣告, 這遊戲就是要小朋友入去一間大房間15分鐘, 自己和其他小朋友一起做卷, 沒有家長陪, 有些會哭, 有些可能發夢, 沒有把握時間做, 有些可能還沒達到水平, 表現不好, 小朋友其實自己會知有什麼問題, 家長從中又可留意自己小朋友有什麼問題, 幫小朋友改進. 但我小朋友是開心的, 因為補習時自己小朋友認識到新朋友, 有時自己小朋友好似當去玩, 因為小朋友經常說屋企好悶, 但明明我是比錢想小朋友學野.
在比賽時又會見到其他家長, 傾下計, 收下風, 交換下大家意見, 點再改進自己小朋友. 雖然是比賽 (其他比賽都係), 不好真係當一埸小朋友的比較或一埸較量, 重點是什麼比賽都是要燒銀紙的, 但遊戲時要認真.
路上途中又可帶小朋友出下街, 我估小朋友大個都不用家長和不會參加這類比賽, 所以當作親子活動, 好好珍惜.
好似飬了三隻小貓, 點樣另它聽指令, 點樣教它, 點樣可另它開心成長等等 ^ ^.

Jean1769 發表於 21-10-4 22:37
第二位我從來無諗過

認識的家長仲不停話佢哋學校唔係呢d路線,只係著重愛心:joy ...

學校有愛心 家長補補補 目標dbdgspcc

我試過參加一個比賽,小朋友攞咗季軍,但無出學校名,冠軍嗰個係學之園就有出,唔知係咩原因呢
‹ 上一主題|下一主題