用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021升中,自行好大機會只有呈一。
go

2021升中,自行好大機會只有呈一。  

3成小學未完成小五呈分試 教育局研減少1次呈分試 最遲明年1月呈分作自行收生依據

https://topick.hket.com/article/2716162/%E3%80%90%E9%96%8B%E5%AD%B8%E5%AE%89%E6%8E%92%E3%80%913%E6%88%90%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%9C%AA%E5%AE%8C%E6%88%90%E5%B0%8F%E4%BA%94%E5%91%88%E5%88%86%E8%A9%A6%E3%80%80%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E7%A0%94%E6%B8%9B%E5%B0%911%E6%AC%A1%E5%91%88%E5%88%86%E8%A9%A6%E3%80%80%E6%9C%80%E9%81%B2%E6%98%8E%E5%B9%B41%E6%9C%88%E5%91%88%E5%88%86%E4%BD%9C%E8%87%AA%E8%A1%8C%E6%94%B6%E7%94%9F%E4%BE%9D%E6%93%9A?mtc=40001&srkw=

kirstyau 發表於 20-8-6 10:05
3成小學未完成小五呈分試 教育局研減少1次呈分試 最遲明年1月呈分作自行收生依據

都好嘅,都冇乜教書,自行只呈一次壓力冇咁大
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 20-8-6 10:35
都好嘅,都冇乜教書,自行只呈一次壓力冇咁大

我地考完左先知,冇啦啦被一次就定左生死 本來冇甘緊張呈一分數(未出),依家好驚

好事, 以前升中都係只你考一次試, 一次定生死, 爽快唔使拖咁耐.

睇內文應該係部分小學(仍未交呈一果D)而已,其他應該照舊

Gooblovebb 發表於 20-8-6 11:24
睇內文應該係部分小學(仍未交呈一果D)而已,其他應該照舊

我理解,呈分試 係全港統一次數。

要就個3成未考呈一小學,到佢地開得課考到呈一,呈二又唔知拖到幾時,所以取消呈二。

不過比你比講一講 應該唔會考D唔考D掛(呈二)

唔出奇,今年咁嘅情況,9 月開唔開到學都成問題,我估有啲學校小五學期尾冇考試,來年都唔知點算。

幸好我個女考埋試先放假。

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 20-8-6 11:30

理解同你一樣,全港只考呈一,取消呈二。(自行階段)
呈一+呈三 大抽獎。

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 20-8-6 10:36

我地考完左先知,冇啦啦被一次就定左生死  本來冇 ...

我係擔心多過驚!話就話9月知成績,開唔到學,唔知拖到幾時....學校又未有任何通告。

我見佢寫「部分應屆小六生的呈分試次數可能改三變二」(尾二果段)所以我諗應該只係未交呈一果三成學校。
始終呈分試係校內之間嘅比併,如果佢咁改都無可厚非。但如果已考呈一果D,應該有埋呈二會好點,因為有學生可能在暑假努力溫習,可能呈二會有好大變化。

conniecheung 發表於 20-8-6 13:13
我係擔心多過驚!話就話9月知成績,開唔到學,唔知拖到幾時....學校又未有任何通告。
...

頭先低能到,係阿妹睡夢中,問佢呈一夠竟識唔識,有冇留空格。

mayyylai    發表於 20-8-6 15:08

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 20-8-6 13:15

哈哈... 我同你一樣 做埋呢D傻豬野...幾日前趁二女在厠所開大,我又係咁問過佢....

kirstyau 發表於 20-8-6 13:15
真係皇帝唔急太監急。

升中升小都係家長急多於學生,升大尼,家長已經沒得急啦,都幾乎話唔到乜野。

PS:停課在家,有個催谷的家長,相信細路的學習不會比別人落後。

JojoDad    發表於 20-8-14 22:25

回覆 medicine 的帖子

可能自一又冇得interview

我另一post 已經講上學期唔考嗰啲好著數,不過另睇嘅!有人話就算比多幾個月小朋友讀番上學期嘅野都無用!如果考得唔好唯有認命囉

已考了呈一, 快出成績和估計排位. 如果有信心入到某某中學, 咪可以一直 hea 到出年6月?!

佢一直只係講未考果D,但照道理未考果D 一月前未交呈一,我地應該都唔會有呈二。因為呈多呈少都會有人覺得唔公平。唔知我有冇理解錯。

回覆樓主:

有變動都應該所有學校的呈分次數一樣,不會夠時間呈多次,不夠時間個D衹呈一次,否則吾公平

最終可能到交大抽獎表格前,都只能讓全部學校完成一次呈分。

可能連個天都睇唔過眼呢個不知所謂既3次呈分安排。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-8-6 18:08
最終可能到交大抽獎表格前,都只能讓全部學校完成一次呈分。

可能連個天都睇唔過眼呢個不知所謂既3次呈分 ...

如果係真,阿妹實開心都傻!
考得好唔好都已成定局。 分分鐘啲面試又取消,真係hea爆等升中!