用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小出result了
go

宣小出result了 [複製鏈接]

http://www.apskt.edu.hk/apskt/index.php?option=com_chronoconnectivity&chronoconnection=APSKT_P1_Result_Enq
   0    0    0    0

回覆樓主

路過想問有offer 嘅小朋友係咪學術型 + 讀名幼?好想入宣小,諗緊點train 小朋友學術,謝謝指教

回覆 pizzafat 的帖子

宣小有咩好?

babymamaloveyou 發表於 19-1-18 20:14
回覆 pizzafat 的帖子

宣小有咩好?

我係俾佢升中派位吸引,接近9成band one ,校風好,地點又算好,我住新界,已經唔會考慮港島、將軍澳學校,所以就地點而言九龍塘好好

pizzafat 發表於 19-1-18 18:55
路過想問有offer 嘅小朋友係咪學術型 + 讀名幼?好想入宣小,諗緊點train 小朋友學術,謝謝指教
...

我女上年有宣小offer,佢係學術型,但唔係名幼

pizzafat 發表於 19-1-18 18:55
...

我大女前幾年有offer, 是學術型,也是傳統典型受教型,而且答問題,要快而準,印象中女兒話面試答每題也是有計時、及即時評分的。不過她不是讀名幼,而是讀龍幼。

細佬讀名幼,反而冇offer, 得rejected. 他也是學術okay的,只是沒有家姐那麼的快而準,因為他屬於創意無限、心思細密、喜歡慢慢肯定答案才答的人,比較適合活潑開放d的教學模式。

現在回想,直私小學揀人真的有自己一套方法!如果孩子真的能入讀「適合」他的學校,他會學得快樂、得心應手、如魚得水!反之,錯配後必然叫苦連天、事倍功半!

LittleButter 發表於 19-1-19 00:40
我大女前幾年有offer, 是學術型,也是傳統典型受教型,而且答問題,要快而準,印象中女兒話面試答每題也是 ...

但是當有不同類型的學校同時有offer, 家長會猶豫,不知小朋友究竟那一類型才最適合……

RonnyBB 發表於 19-1-19 00:59
但是當有不同類型的學校同時有offer, 家長會猶豫,不知小朋友究竟那一類型才最適合……
...

你都說得對啊!如果一個孩子能夠得到不同類型學校的offer時,可能正代表孩子的可塑性很高,其實去哪裡讀也都可以啦!這時,往往也成為父母的選擇/個人喜好了!一般來說,父母應該會根據以下幾個因素而去作出決定:學校的名氣、一條龍/升中派位成績、教學模式、功課量及測考次數、交通利便等。

回覆 LittleButter 的帖子

請問細佬當時有邊間offer?小兒正正好似你講既類型,可惜一直得waiting.

loulee 發表於 19-1-19 01:25
回覆 LittleButter 的帖子

請問細佬當時有邊間offer?小兒正正好似你講既類型,可惜一直得waiting. ...
不如我私下回應你的問題好了,免得騎劫了樓主有關宣小的帖呢!

LittleButter 發表於 19-1-19 01:08
你都說得對啊!如果一個孩子能夠得到不同類型學校的offer時,可能正代表孩子的可塑性很高,其實去哪裡讀也 ...

說得也對!

JonesDay 發表於 19-1-18 17:03
http://www.apskt.edu.hk/apskt/index.php?option=com_chronoconnectivity&chronoconnection=APSKT_P1_Resu ...

信件說正取生係收,咁後備生是否6愛一定有第二次面見,咁唔收係咪叫你插班再考

ipsmallb 發表於 19-1-19 17:30
信件說正取生係收,咁後備生是否6愛一定有第二次面見,咁唔收係咪叫你插班再考
...

後備生應該6月再考筆試

LittleButter 發表於 19-1-19 02:08

我囝也是這種性格!可以也和我分享嗎?(emoji)(emoji)

LittleButter 發表於 19-1-19 02:08

可以分享一下嗎?我囝囝也是這樣的性格

阿里媽媽 發表於 19-1-18 21:49
我女上年有宣小offer,佢係學術型,但唔係名幼

請問小朋友返學開心嗎?小一會要求小朋友自理能力要很高嗎?

ePanda 發表於 19-1-25 08:31
請問小朋友返學開心嗎?小一會要求小朋友自理能力要很高嗎?

唔好意思,我無take到offer,答唔到你

阿里媽媽 發表於 19-1-26 01:21
唔好意思,我無take到offer,答唔到你

咁有無用家可以分享下?

ePanda 發表於 19-1-26 02:59
咁有無用家可以分享下?

宣小要求紀律,初小要求轉堂時"僕"起將枱,不準談話,直至老師到
音樂,好多準家長都擔心小朋友學不來或冇興趣。但學校的音樂氣氛會令學生慢慢投入!起碼有8成學生(不抗拒),學校有多個樂團參加,有分初,中,高及交響樂團。導師都是一些有實力的!
每年3次考試,每次考試約6日。
老師大部分都好有heart,有些更是宣小畢業生!
課程不會太快!適中,中英多默書測驗,數學每學期2次!

溫馨提示:家長要投放多時間跟進!

Raleigh 發表於 19-1-26 12:44
宣小要求紀律,初小要求轉堂時"僕"起將枱,不準談話,直至老師到
音樂,好多準家長都擔心小朋友學不來或 ...

請問學音樂方面會感到壓力嗎? 好似很多同學水平很高, 一二年級也有考到八級的. 如果音樂不是特別傑出可以進band1 a嗎 ?謝謝
‹ 上一主題|下一主題