用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 馬鞍山靈糧小學校長接任英華小學
go

馬鞍山靈糧小學校長接任英華小學 [複製鏈接]

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190102/59093035

4    0    0    1

直資名校英華小學校長林浣心,將於本學年完結後退休,由馬鞍山靈糧小學現任校長陳美娟接任。陳形容接任英華小學校長,是人生另一場挑戰,「人生如果要再擁抱挑戰,呢個係一個時機。」林則指交接工作如火如荼,並透露明年小一簡介會,新舊校長會同場分享「貼士」。
出任英華小學校長近15載的林浣心,早前宣佈退休不再續任校長。她上月中與接任人陳美娟一同受訪時表示,她倆與英華小學淵源甚深。兩人10年前在新西蘭,由同學變成好友,陳亦曾做過英華小學的「一日學生」。林讚陳具親和力,也很有創意,認為她能成為英華小學新校長,是「上帝早有準備」。
陳美娟當年空降,成為馬鞍山靈糧小學校長,明年她再度空降,成為男校英華小學校長。身為兩女之母的陳美娟笑言,「湊仔」經驗多來自與丈夫的相處。雖然男生一般較女生頑皮好動,但這是男生的天性,她不會強行阻止。她也很認同林多年來鼓勵學生「擁抱挑戰」的教學精神,她新學年也會擁抱挑戰,並在新環境努力學習,「我哋叫學生出去闖,自己都要有呢個勇氣去學習。」
被問到是否滿腹大計,陳美娟卻坦言「未諗到想玩啲咩」。她續道,開學初期,會先觀察校內狀況,並尊重學校原有文化,不會貿然增刪校內的活動。林浣心則力讚陳,現時已為交接提早準備,如向副校長索取教職員相片「認人」。陳強調,現時仍會做好馬鞍山靈糧小學校長的工作,會在工餘時間準備交接。林亦透露,將在6月15及16日舉行5場小一簡介會,屆時陳亦會出席發言。至於未來校長收生準則會否有變,陳大笑道「我諗都仍然都係咁難入喇!」

唔捨得陳校長,好的校長都是去直資、私立,更有發展空間吧!窮人就只能在固有僵化制度下苦苦掙扎。

回覆樓主:

甘邊個做馬鞍山靈糧新校長?

monlingling 發表於 19-1-2 13:10
唔捨得陳校長,好的校長都是去直資、私立,更有發展空間吧!窮人就只能在固有僵化制度下苦苦掙扎。
...

陳校長好好?

CS_HON 發表於 19-1-2 11:15
直資名校英華小學校長林浣心,將於本學年完結後退休,由馬鞍山靈糧小學現任校長陳美娟接任。陳形容接任英華 ...

真的嗎?

addicted 發表於 19-1-3 22:28
陳校長好好?

住馬(emoji)山的中產,對子女有學業期望的家長大都不會選這間學校。

Forgetmenot999 發表於 19-1-4 12:05
住馬(emoji)山的中產,對子女有學業期望的家長大都不會選這間學校。

以我所知馬鞍山中產多數考直私,如果考唔到,首選區內馬主、馬循和禧年,其次雨川、莊啟程或馬靈。

回覆 Dongs 的帖子

嗯嗯,據我所知,也是如此。

Dongs 發表於 19-1-4 12:18
以我所知馬鞍山中產多數考直私,如果考唔到,首選區內馬主、馬循和禧年,其次雨川、莊啟程或馬靈。
...

甘咪對英華黎講有好大隱憂,會否變相倒退了變成二線津校既模式?

addicted 發表於 19-1-3 22:29
真的嗎?
原來係咁。

fred1920 發表於 19-1-4 13:20
甘咪對英華黎講有好大隱憂,會否變相倒退了變成二線津校既模式?

唔使擔心,有校董會睇住

addicted 發表於 19-1-3 22:28
陳校長好好?

我覺得唔好。去過一年簡介會,佢剛出差,視像會議來做簡介,說雖然同工叫佢俾別人做,但咁重要點可以放手俾人做。而當中網絡有問題,我哋聽到佢講野,佢聽唔到,聽到佢 push 電腦部的態度。

最後一完call, 見老師學生拍手,就知佢人緣好差

volar    發表於 19-1-6 11:03

carol818 發表於 19-1-4 19:32
我覺得唔好。去過一年簡介會,佢剛出差,視像會議來做簡介,說雖然同工叫佢俾別人做,但咁重要點可以放手 ...

睇佢訪問,覺得佢好扮嘢好想出名

SeaOtter 發表於 19-1-4 20:08
睇佢訪問,覺得佢好扮嘢好想出名
冇錯,出風頭,一昧SHOW OFF,一間地區二線津校長去英華,睇來只有佢地老友鬼鬼可以解析到。

馬鞍山靈糧小學成績如何?

hundred100 發表於 19-1-5 16:28
冇錯,出風頭,一昧SHOW OFF,一間地區二線津校長去英華,睇來只有佢地老友鬼鬼可以解析到。 ...

唔太同意。

英華係一間大部分人都視為名校的學校,會任意用一位"想出風頭的校長"來做校長?

另外,香港想出風頭的校長應該唔只一位,點解偏偏係揀呢一位?

我相信英華家長智慧唔會人云亦云。先看她做實事才定論會不會比較公道?

gogymiu 發表於 19-1-6 18:30
唔太同意。

英華係一間大部分人都視為名校的學校,會任意用一位"想出風頭的校長"來做校長?

我也覺得是. 尤其英華尚未放榜,各位3rd in家長須小心, 不要聽信流言

fadgare 發表於 19-1-6 18:33
我也覺得是. 尤其英華尚未放榜,各位3rd in家長須小心, 不要聽信流言

我 都覺得不應誤信流言,很多人希望 考小一的競爭 對手放棄入讀英華。英小 除學業成績好外.,無論音樂 管弦、體育、 奧數比賽、 中英作文朗誦 、辯論、戲劇,很多項目大勝各大神校,大家看多年往積可見。只是多口'提大家小心流言。利申:我的子女讀(人們眼中的神校) 中學,並非英華。

Sheep06 發表於 19-1-6 19:54
我 都覺得不應誤信流言,很多人希望 考小一的競爭 對手放棄入讀英華。英小 除學業成績好外.,無論音樂 管 ...
我都系一己之言介,呢度講句說話冇甘大威力掛,我自問自己對馬鞍山小學比較瞭解,都知道英華系好學校啊,沙呂埋一樣甘多人報。
‹ 上一主題|下一主題