用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 43校網中學叩門 (新蒲崗、黃大仙、竹園、橫頭磡、樂富) ...
go

43校網中學叩門 (新蒲崗、黃大仙、竹園、橫頭磡、樂富)

各位媽咪好 :)大家叩左邊間中學, 有收到通知面試的電話嗎?
交流一吓

回覆樓主

你想要咩banding

回覆 sfuhsg 的帖子

操行A-, 平均分80, 老師話佢係2頭至中,  呢兩日去過文理, 聖母, 培敦, 孔仙洲, 聖文德叩門, 但都無收到電話通知

greenhk 發表於 18-7-12 17:57

操行A-, 平均分80, 老師話佢係2頭至中,  呢兩日去過文理, 聖母, 培敦, 孔仙洲, 聖文德 ...

原先派哪間? b2 頭試叩埋德愛,唔介意2c校可叩永光。

回覆 Anniemun 的帖子

派左去潔心🤦

greenhk 發表於 18-7-12 19:07
回覆 Anniemun 的帖子

派左去潔心🤦

平均分80唔算太差喎~
你填咗好多熱門在頭三志願?潔心係B3?

我本來都想叩文理, 但最後無去因為覺得機會好渺茫

回覆樓主

你搏b1校?因為我身邊冇b2跌到去潔心
你第幾志願中?
呢區啱程度既其實你都去左
有冇試直資或隔離區?

回覆樓主

請問潔心係Band幾?校風如何?
[url=http://www.baby-gaga.com/][/url

無博B1, 聽晒班主任話...
第一係文理 (因為佢一尾二頭, 博得過)
第二係培敦 (係2B, 保守一點, 係安全線)
第三係潔心(班主任話係2B, 又女校, 好啱我個女...點知原來係3A)
有想過直資, 播道同顏寶鈴, 但已經為時已晚, 截左止, 無得叩門了.

greenhk 發表於 18-7-12 23:22

潔心真係無可能2B,你老師真係玩鬼你,好多學校都截左,主要係頭2日叩門
唯有等下啦
或者再退一步問下永光
其實培敦唔算保險
好多人唔搏就放第一架喇

回覆 Aeiing 的帖子

首三志願, 我根據班主任建議來填, 無博BAND 1, 班主任話潔心係2B, 又係女校, 好啱我個女...   
派位果日其他媽媽話係3A, 勁失望

你老師真係玩鬼你...應該係, 除非唔係

今日撞到亞女同學個媽咪, 原來佢都係同我一樣, 被建議將第三志願填潔心, 結果一樣入左潔心
傾落我地覺得班主任係為左追首三志願的命中率, 所以先咁做.

回覆 ykbb 的帖子

班主任話係2B, 填表當日我睇 WIKI 係 2A, 所以信以為真
今日再睇話係3B, 暈~

我都唔知校風係點
雖然 BAND 1 都會有壞學生, 但BAND 3 的學習風氣, 一定比唔上BAND 2, 所以總希望叩到其他 BAND 2 的.

Band嘅嘢會變㗎,唔好一味聽人講,自己上學校網站睇吓校務報告和DSE有冇公佈,黃大仙文理人人話Band2頭,其實佢從來唔公佈DSE成績嘅,簡介會問咗都唔講,你話係唔係Band2頭根本冇人知,照數據王計佢根本是負增值。叩唔到潔心對女仔來講唔錯,朋友嘅大囡潔心考到大學,細囡藍田聖保祿考唔到。

回覆 978212 的帖子

上唔上到大學, 都好睇個學生自己的. 叩到b2固然好, 叩唔到亦要接受現實.
只怪自己當初太信任和倚賴班主任.

greenhk 發表於 18-7-13 00:27
回覆 978212 的帖子

上唔上到大學, 都好睇個學生自己的. 叩到b2固然好, 叩唔到亦要接受現實.
咁你又點知其他人講嘅係啱,班主任講嘅就唔啱,自己去揾吓實際資料仲好。

greenhk 發表於 18-7-12 23:39
回覆 ykbb 的帖子

明白,始終小朋友成績唔係話差到band3嘛

加油

我囡同你一樣, 乙一文理 乙二培敦 乙三永光
派咗乙二培敦

你囡同佢同學都一樣派唔到文理及培敦的話
原來乙二我囡中到都好lucky喎....

greenhk 發表於 18-7-12 13:39
各位媽咪好 :)大家叩左邊間中學, 有收到通知面試的電話嗎?
交流一吓

我哋去培敦、可立、聖文德交咗表全部冇call 面試

文理是很多b1 生的保險線,所以文理有開英文班,是2A 校,而小朋友乙1 文理不入,應該是b2 生(因b1生 放乙1一定入),到乙2 培敦是b2 熱門, no. 後所以又抽不到,b2 生乙3 放潔心b3 校,所以中了。叩門難過自行,可立是b1 校,b2 生應該冇機會了,現階段心儀b2 都去叩,再上潔心中4選科項目看看有冇阿女心儀科目,再和其他b3 校中4科作比較,女兒是2a生,讀一年中1成績好的話亦可中2轉校,媽媽不要亂,上學始終是女兒,要和她好好分析,給她信心,加油!