用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何教導小朋友在上堂時安靜?
go

如何教導小朋友在上堂時安靜?  

呀仔有一個死症----多嘴。由幼稚園到現在小一,好鐘意撩同學講嘢。我們勸過、鬧過,情況未見改善。
老師提議讓他多看一些品格教育的書,希望潛移默化,令他改善。
請教各位爸媽,有沒有心得可以分享?謝謝。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-16 17:09
呀仔有一個死症----多嘴。由幼稚園到現在小一,好鐘意撩同學講嘢。我們勸過、鬧過,情況未見改善。
老師提 ...

你個仔平時怕唔怕老師?上堂仲掛住傾計?是咪貪玩。

Felix223 發表於 18-4-16 17:27
你個仔平時怕唔怕老師?上堂仲掛住傾計?是咪貪玩。

唉.....怕老師就不用我費心了
天助自助者,  別再怨天尤人

有經驗的老師應該會處理到呢類常見問題

mimi222shi 發表於 18-4-16 18:06
有經驗的老師應該會處理到呢類常見問題

老師處理方法:
1)叫呀仔坐單邊位;
2)訓話。
但情況未見改善,呀仔可能有幾日靜吓,然後故態復萌。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-16 18:32
老師處理方法:
1)叫呀仔坐單邊位;
2)訓話。

如果以上情況,我個仔上堂試過,不過會改善,因為佢驚老師罰。um...你返到屋企應該要訓下話,比佢知個嚴重性。

Felix223 發表於 18-4-16 18:43
如果以上情況,我個仔上堂試過,不過會改善,因為佢驚老師罰。um...你返到屋企應該要訓下話,比佢知個嚴重 ...

想當年......小妹我....亦很「健談」,幼稚園已被恐嚇用膠紙封嘴,小學時被罰企......
咁當然啦,而家不能體罰,係咪?
咁我唯有每朝、每晚都同仔訓話啦,不過唔知要訓幾多年。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-16 17:09
老師提 ...

你女兒的情況和我女兒多年前相似。小一至小四,次次家長會都講她出位,沒有舉手答問題,傾偈等等。

結果花盡老師家庭四年努力,女兒一點也改不。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-16 18:57
你女兒的情況和我女兒多年前相似。小一至小四,次次家長會都講她出位,沒有舉手答問題,傾偈等等。

結果 ...

那怎麼辦?難道要等佢地上到中學,自己變精啲?

聽過小一有特别位,在白板附近。
我小朋友個個都唔驚,不過,有時老師的眼神已經話左俾佢地知有唔妥,大班秩序也唔錯,無聽過小朋友話上堂嘈。

經驗告知,要等佢開竅,一等就可能等到中學,唯有日講夜講提醒。

小朋友自控能力未必咁好,不過,如果佢喜歡那位老師/上堂氣氛好/老師好有辦法,自然會較合作。
幼稚園時,我也試過每天提點(小息唔好太興奮/上堂悶不要東張西望),結果也是差不多。
小學的性格沒變,不過,老師識控制課堂秩序,没有被投訴。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-16 19:10

我諗你要化身做「常俄」,日俄夜俄!

1998Ruby1998 發表於 18-4-16 19:54
經驗告知,要等佢開竅,一等就可能等到中學,唯有日講夜講提醒。

中學啊.....即係呢幾年我要有心理準備,隨時被學校投訴一鑊勁嘅。

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

所以你要睇得開,如果你唔係讀非常傳統嘅學校(好彩你個係仔,係女你仲頭痕),老師都會有耐性。通常成績中上的話,老師都唔會投訴得好甘。
其實日夜提醒都係唔多管用,佢自己都控制唔到自己唔講野,就好似你控制唔到睡魔、唔肚餓咁。

上堂係雙向,小朋友好多時係睇目標黎“蝦”,哦未必有用。

1998Ruby1998 發表於 18-4-16 20:28
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

所以你要睇得開,如果你唔係讀非常傳統嘅學校(好彩你個係仔,係女你仲頭痕), ...

咁我都明嘅。想當年,c6在課堂都好「健談」,好彩佢成績不太差兼有「一技旁身」,日子並不算難過。

Mrs.Luckycat 發表於 18-4-16 19:10

佢到13歲左右完全控制到自己。有D人幼稚園已乖乖,我個要13歳才控制到自己,我唯有接受佢,不斷罸同鬧無用的。

佢始終係多咀的人,但原來這是她性格。懂得欣賞她的人會知道佢同同輩溝通好叻,活潑好動,機乎全校也識佢。幾乎每一組不同的同學堆佢都可以埋,番番有佢蹤影。

我好興幸有一位老師令我矛塞盾開。他說,現在你見到的好似係問題,將來是她的長處,e is a people's person.

If you judge a fish by how well they climb a tree, it will spend the rest of its life thinking it are stupid.  

Respect out children and take it easy.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Felix223 發表於 18-4-16 20:00
我諗你要化身做「常俄」,日俄夜俄!

不要,只會破壞關係。

shadeslayer 發表於 18-4-16 21:04
不要,只會破壞關係。

何解呢?我以為這個方法比較溫和。比著發生我身上,可能家法伺候

HK-MAN    發表於 18-4-17 10:40