用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學差,DSE 完會有咩效果?
go

數學差,DSE 完會有咩效果?

可否出國升大學?

數吾得, 好多科讀吾到.
報外國學校(尤其U), 只知英國吾睇中文科DSE成績,
其他科成績, 全部要睇.

小學階段, 成績吾得, 反而可以找到吾睇成績的學校, 有錢有得讀的私校, 澳洲較易
但無論逃到哪個國家, 都要經歷公開試分流制. 差/hea的一樣吾會去到好學校/大學

crazyhippo 發表於 18-3-4 16:35
數吾得, 好多科讀吾到.
報外國學校(尤其U), 只知英國吾睇中文科DSE成績,
其他科成績, 全部要睇.

讀law 得唔得呀?

你最好問清楚果間目標校的收生準則. 每個國家, 每間校吾一樣
另外是執業問題, 英/美/澳的Law 跟香港的不一樣!  你要問行內人如回港工作有冇問題. 太複雜了!!!  例如學生在澳讀醫, 回港後如想直接在港醫院工作, 不可能吧!

差成点?

差成點?

好多外國大學都不論你報 law、history、music,會要求 Maths no lower than XXX,或者分數加埋唔少於 XX。

asd456 發表於 18-3-4 15:01
可否出國升大學?
如果數學真係好差,可能只適合讀文學、歷史之類。

asd456 發表於 18-3-4 16:43
讀law 得唔得呀?
讀Law要求高,無數學底,比較難。數學差,即係數學邏輯差。

1998Ruby1998 發表於 18-3-5 15:33
差成點?

好多外國大學都不論你報 law、history、music,會要求 Maths no lower than XXX,或者分數加埋唔 ...

啲數學分唔可以低成點呀?

王家爸爸 發表於 18-3-5 18:07
讀Law要求高,無數學底,比較難。數學差,即係數學邏輯差。

我仔數學先天性差,佢即係我哋年代文科人,想搵出路比佢讀。背嘢佢ok 所以先諗下law

asd456 發表於 18-3-7 13:07
我仔數學先天性差,佢即係我哋年代文科人,想搵出路比佢讀。背嘢佢ok 所以先諗下law
...
背嘢得,咁中文、英文係唔係都好?尤其係閱讀理解同作文。

回覆 asd456 的帖子

別誤會!我意思唔係話數學唔可以差。係問返個你仔仔「差」係成績如何,人人「差」嘅定義不一,有 d 係 4, 有 d 係 2,甚至我有同學會認為數學低過 5 係非常差。亦有 d 學校考試 60 分,係出面可以攞 4,有 d 學校攞 80 分,可能都係攞 4。 冇一個 predicted grade 的話,我地外人好難畀意見。老師應該有講過下大概咩分數係咩 grade,如果冇講的話,可以用學校 DSE 嘅「分層」grade,從排名大概估下自己水平係點。

1998Ruby1998 發表於 18-3-7 15:03

別誤會!我意思唔係話數學唔可以差。係問返個你仔仔「差」係成績如何,人人「差」嘅定 ...

如果 dse 數考衰咗(假設指肥數學,其他科ok 成績),可否下年重考 dse 直至,等考得好數學才升大學呀?

數學真係咁差,不會吧!
記得好似話 UCAS 唔接受 combined cert (唔知有冇變,有錯請更正!),所有科目重考就 OK。

會唔會考慮 foundation?又或者如何出黎成績其他科全部有 5 或以上,選修科甚至有 5* 或以上,只係數學差少少攞 3、4 咁樣,只要你唔係報 Warwick、Exeter 等大學嘅 law,應該還是有點機會求情或者放棄 Year 1 轉讀大學嘅 foundation。

1998Ruby1998 發表於 18-3-7 18:18

數學真係咁差,不會吧!

咩叫 foundation ?

Foundation 係類似 Pre-year 1 課程,通常係唔夠分/未肯定自己想讀咩,或者係 GCSE 考得非常好,想提早入大學。有 d Foundation 係有分專科,甚至會列入為 BSc 課程裡面,就好似 Leicester 大學有 BSc Engineering with Foundation Year,但係通常呢 d 都係 Science 科目。有 d 就係 Foundation (Science/Humanities pathway),升 Year 1 果陣可以選擇讀 Science 或者 Humanities 裡面任何科目。
Foundation 門檻比 Year 1 低,例如 Year 1 需要選修科 555,Foundation 可能要求 444 甚至 433。

1998Ruby1998 發表於 18-3-7 19:15

Foundation 係類似 Pre-year 1 課程,通常係唔夠分/未肯定自己想讀咩,或者係 GCSE  ...

好詳細呀!英國讀law 分數要求高唔高呀?
澳洲讀獸醫又高唔高呀?

回覆樓主:

有好多人生數學唔好,點樣後天努力都無用,記得我哋細個年代可以選修文科等科目,但而家只有一次 dse 定生死。好慘

回覆樓主:

數差轉IB可以?

asd456 發表於 18-3-8 10:03
好詳細呀!英國讀law 分數要求高唔高呀?
澳洲讀獸醫又高唔高呀?

你要問的問題應該係若回港工作, 學歷接軌問題,  再思考科目取向!