用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中嘅中、英文作文
go

初中嘅中、英文作文 [複製鏈接]

請問大約要作幾多字?
   4    0    0    0

無理~唔知

我仔中文800-900字, 佢話有同學寫成千字;
英文就400-500字.

因人而异吧, 只要符合老師要求就得, 主要都係睇內容及文筆.

如果係短文就千祈要睇清楚題目點要求.

October. 發表於 17-5-24 12:49
我仔中文800-900字, 佢話有同學寫成千字;
英文就400-500字.

原來要寫咁多字,都唔知點幫小朋友好

annie126 發表於 17-5-24 19:51
個個人唔同,有人中意長篇大論(文章長不等於好),具體要寫幾多字,學生自己應該知道,唔知既最好問學校老師啦。

中文下限 800,英文就唔知。

其實望落感覺多,其實唔多字。以一篇議論文,通常要 3 個論點。開售同結尾各 100 字,中間每一段就 200 字,咁樣睇就真係唔多。如果連呢個都覺得多,寫唔到的話,就要諗下搵方法改善「缺字」問題。我一向寫野點到即止,多句都冇,但係都輕鬆過下限。

多睇書,多找書中之佳句佳詞呢!

王家爸爸    發表於 17-5-27 15:59

1998Ruby1998 發表於 17-5-25 02:36
中文下限 800,英文就唔知。

其實望落感覺多,其實唔多字。以一篇議論文,通常要 3 個論點。開售同結尾各  ...

想請教,寫到"點到即止"哩招如果出現字數變少咗!咁!是否需要諗得更多不同"論點"才可增加字數呢?但又十分頭痛,要多想一兩個論點又有難度,所以都不知如何是好呢?!

thx.thx.

YmOra 發表於 17-5-25 10:12
想請教,寫到"點到即止"哩招如果出現字數變少咗!咁!是否需要諗得更多不同"論點"才可增加字數呢?但又十分頭 ...
如果差少少, 就將其中覺得最重要一點延伸講多少少就得。其實字數越少越難寫, 因為要精簡, 不可講廢話。

多謝晒大家嘅意見

回覆 YmOra 的帖子

通常我唔建議諗多一個論點,一來浪費時間,二來你未必寫得好睇,令到篇文章段落一長一短,同埋未必夠時間寫得靚,會缺呢樣果樣咁。
800 字真係唔多,你肯 develop deeper 其實就可以,「主題句、描述、解釋一下剛才描述、例子例句、再解釋、小總結收尾」,咁樣其實一段 200 字唔夠用。

不過我唔係太擅長寫議論文,我寫抒情文同記敘文多。

1998Ruby1998 發表於 17-5-25 18:27
回覆 YmOra 的帖子

通常我唔建議諗多一個論點,一來浪費時間,二來你未必寫得好睇,令到篇文章段落一長一 ...

十分多謝你的建議,我會給女兒參考呢!

thx.thx.

其實越少字越難作。以議論文為例,如果有字數上限,太少字跟本好難寫得好。

王家爸爸 發表於 17-5-27 15:56
其實越少字越難作。以議論文為例,如果有字數上限,太少字跟本好難寫得好。
、 ...
Exactly!!!! 我两个女考呈分时成曰超字,俾硬扣五分,好伤!到中学都係,字数通常有多無少,担心唔夠简潔仲好。反而真怕有上限~最記得TSA限住四十字定幾多我女简直係暈得-陣陣唔識作~

王家爸爸 發表於 17-5-27 15:56
、 ...
“議論文”數字通常有下限無上限,有的人論點很多,滔滔不絕,無上限是合理的。

限字數的多是“實用文”,例如:通告/公告,尋人/物啟示,邀請信等,上限多是不超過350,實際上這類型既文,也很容易控制在350字內。

October. 發表於 17-5-27 22:55
“議論文”數字通常有下限無上限,有的人論點很多,滔滔不絕,無上限是合理的。

限字數的多是“實用文”, ...
其實「實用文」誇張啲講係可以倒模製作,基本上係無難度,睇得多自然寫到。

October. 發表於 17-5-27 22:55

限字數的多是“實用文”, ...
議論文比較難掌握,尤其係「論據」部分。因為「論據」論據係支持論點既理據,即係用嘜野去證明論點,所以如果論據不充分,就好難說服改卷老師俾分你。問題係如果論據太多,就會花費太多時間,可能最終寫唔完,或者需要草草收場。加上論據充唔充分,其實有啲主觀。至於企邊一邊(論點)、點樣證明(論證)其實相對容易。

王家爸爸 發表於 17-5-29 00:31
議論文比較難掌握,尤其係「論據」部分。因為「論據」論據係支持論點既理據,即係用嘜野去證明論點,所以如 ...
所以,寫“議論文”要睇好唔 好彩,如果題目開正你個環,就會多野寫。

王家爸爸 發表於 17-5-28 23:54
其實「實用文」誇張啲講係可以倒模製作,基本上係無難度,睇得多自然寫到。 ...
係呀,唔難作,最有用既都係實用文,工作上都用得着。

我仔中二 宜家中文學校跟dse要求 650字,不過通常作650字都唔會高分,起碼1200一篇
英文就要求200,但係要及格通常要450(老師比較緊)
‹ 上一主題|下一主題