用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 乙部問題....
go

乙部問題....

各位EK高人

小女屬KL5網, 於中學一覽表中有他區(例如張祝珊-非保留學額3個) ,請問我可以在 乙2 打後的位置填上張祝珊嗎?

謝謝指教!

JoeyJoey 發表於 17-4-7 09:55
各位EK高人

小女屬KL5網, 於中學一覽表中有他區(例如張祝珊-非保留學額3個) ,請問我可以在 乙2 打後的位置 ...
Yes, you can. Plus your daughter must be in band 1.

我都有樓主相同問題,但可能乙一已有人放張祝珊、華英等B1A學校,放乙二是否沒有機會呢?

一線中學,放乙二打後,個人觉得機會係零

CheungAA 發表於 17-4-7 11:42
一線中學,放乙二打後,個人觉得機會係零

Agreed

樓主係咪指偷雞位?點解我見有其他家長放乙三四五又偷到嘅?一

Panda1017 發表於 17-4-8 06:06

因為他們肯搏又好彩!

2jkidsfather  Yes.  發表於 17-4-8 09:53

Panda1017 發表於 17-4-8 06:06
請問有無資料偷雞位乙三四五係入邊間學校?ThX

謝瓜瓜 發表於 17-4-8 09:52
因為他們肯搏又好彩!

除非佢地係錯估banding, 若係乙456先執到雞,理論上唔知佢到算好彩定唔好彩了,前面乙123派唔到,斷估佢地個隨機號碼都唔會太靚了~~~

謝瓜瓜 發表於 17-4-8 09:52
因為他們肯搏又好彩!

除非佢地係錯估banding, 若係乙456先執到雞,理論上唔知佢算好彩定唔好彩了,前面乙123派唔到,斷估佢個隨機號碼都唔會太靚了~~~

mcl203 發表於 17-4-8 12:32
除非佢地係錯估banding, 若係乙456先執到雞,理論上唔知佢到算好彩定唔好彩了,前面乙123派唔到,斷估佢地 ...

agreed!同時,本區的b1位不足,都有機派他區的b1中學

所以都唔知點填? 真係要靠運氣

明天要交初稿比老師,真係諗到頭痛,暫定如下:
乙一 聖保祿
乙二 順天
乙三 上智
乙四 華英
是否太進取?請大家指教!
謝謝

回覆 lsy9255 的帖子

乙三,乙四都是B1好hit 選擇,建議三四放梁式芝,呂郭較穩陣

回覆 JoeyJoey 的帖子

這個要看看其他人點博,如多過3個band1 揀乙一,乙二之後就無機會。放了乙一就放棄區內St Paul/St Cat.
不過最緊要適合小朋友,而唔係追逐"名校"