用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 3歲仔仔發展緩慢想搵同路人
go

[其他] 3歲仔仔發展緩慢想搵同路人 [複製鏈接]

今日評估咗有發展緩慢得二歲無自閉傾向,雖然我有心理準備,但我聽完d眼淚係咁流。個人好似癲咗咁係咁上網搵資料,一停落黎就喊!完全唔知點算,今日兒科醫生建議我個仔讀特殊學校,我喊到收唔到聲同醫生講我真係接受唔到。最後佢建議我退學直接上密集式訓練做住等兼收位。I 位 E位 S位,我完全唔知點分。請問發展緩慢係咪等於智障咁解?我真係好辛苦,我喊到氣都透唔到個心好痛。我搵唔到人掃苦,我真係好想搵同路人傾吓。
   0    0    0    0

Amy092 發表於 17-3-16 01:06
今日評估咗有發展緩慢得二歲無自閉傾向,雖然我有心理準備,但我聽完d眼淚係咁流。個人好似癲咗咁係咁上網 ...

言語及認知遲?讀n班?

yaubb2014 發表於 17-3-16 10:18
言語及認知遲?讀n班?

語言同小肌肉

yaubb2014 發表於 17-3-16 10:18
言語及認知遲?讀n班?

有讀n班,而家讀緊國際班所以醫生叫我退學。

Amy092 發表於 17-3-16 01:06
今日評估咗有發展緩慢得二歲無自閉傾向,雖然我有心理準備,但我聽完d眼淚係咁流。個人好似癲咗咁係咁上網 ...

其實排政府服務都要年半至兩年,到時你仔仔都快五歲,不如現在找適合的訓練給他吧!
你兒子那一方面問題較大?

long107 發表於 17-3-16 10:41
其實排政府服務都要年半至兩年,到時你仔仔都快五歲,不如現在找適合的訓練給他吧!
你兒子那一方面問題較 ...

語言同小肌肉方面好弱,評估得一歲幾,但係大肌肉同理解能力例如圖卡上意思可以用英文單詞講到。所以拉高咗分。整體能力有兩歲,

long107 發表於 17-3-16 10:41
你兒子那一方面問題較 ...

有做語言治療差唔多一個月,而家可以3個字講野,有時講到4個字。對物件好快會無興趣,但好鐘意睇圖書佢無野做會自己拎書睇,好鐘意發脾氣鬧情緒。

Amy092 發表於 17-3-16 10:46
語言同小肌肉方面好弱,評估得一歲幾,但係大肌肉同理解能力例如圖卡上意思可以用英文單詞講到。所以拉高 ...

其實應該讀S位,特殊幼兒中心,兼收位(I位)和早期訓練(E位)未必有密集訓練。
發展遲緩唔係等如弱智,只不過每個小朋友發展步伐唔同,有快有慢,早些透過適切訓練可追回的。
媽媽請正面去面對,起碼六歲前發現仔發展遲緩是一件好事。

long107 發表於 17-3-16 10:58
其實應該讀S位,特殊幼兒中心,兼收位(I位)和早期訓練(E位)未必有密集訓練。
發展遲緩唔係等如弱智, ...

我而家計劃係 第一退學而家讀嗰間n班,之後報讀密集式訓練返足5日直到8月份上K1 轉返上午班放棄全日班。放學下午再做密集式訓練但變咗上三天課程。同老公商量左之後決定唔唔要兼收位,因為排到我個仔都已經係5歲,怕佢又要從新適應。所以排E位。如果真係唔得先再S位,因為醫生話可以轉一次。所以我想試試...另外我想請問我報咗邁步,因為我無乜經驗唔知好唔好。

Amy092 發表於 17-3-16 21:48

這個安排很好,邊間機構唔緊要,最緊要治療師同你個仔夾。
另外,有些幼稚園有到校服務,俾排緊服務的小孩,你報K1時問下。

Amy092 發表於 17-3-16 21:48

I位的隊係比較快有的,E同S位時間等得比較耐

如果妳想讀兩邊,我建議早上讀密集,下午先讀K1,因如果下午先讀密集,可能小朋友好累,吸收速度可能比較慢

另外可以搵有到校服務的學校,係未排到位之前,都有野可以訓練
‹ 上一主題|下一主題